SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Sánchez proposa dos impostos a la banca per salvar les pensions

Considera que “és just” després que els espanyols contribuïssin al rescat del sistema financer || El Govern central ho rebutja i Podem assegura que la idea és seua

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va proposar ahir la creació de dos nous impostos: un que gravi les transaccions financeres i un altre d’extraordinari sobre la banca, perquè sostingui el sistema públic de pensions. Sánchez va argumentar que, si els espanyols van evitar la caiguda dels bancs durant la crisi “amb la suor del seu front”, és “just” que ara els bancs els ajudin a garantir les seues pensions.

El líder socialista va recordar a més que aquests gravàmens són exigències de la Unió Europea i l’FMI i que ja els han posat en marxa els governs de la Gran Bretanya i França.

Segons els seus càlculs, cada un dels nous impostos serviria per recaptar entre 800 i 1.000 milions d’euros anuals, cosa que ha comparat amb els 77.000 milions d’euros que va costar als espanyols evitar el rescat del sector bancari.

Per la seua part, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va defensar que el creixement econòmic i la generació d’ocupació són els “elements clau” per mantenir les pensions públiques, davant els impostos a la banca proposats per Sánchez.

D’altra banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va celebrar que el líder socialista proposi la creació d’un impost a la banca, sobretot perquè, va dir, es tracta d’una mesura que ja va posar sobre la taula la formació morada fa anys.

Així mateix, la portaveu d’En Marea al Congrés, Yolanda Díaz, va avisar Sánchez que és necessària una reforma en profunditat del sistema de pensions i que no n’hi ha prou amb finançar-les amb un impost a la banca, sinó que, entre altres coses, és imprescindible derogar la reforma aprovada el 2011 pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero perquè amb aquesta norma els pensionistes espanyols “continuaran sent pobres permanentment”.

Des de Ciutadans van rebutjar la proposta anunciada pel PSOE. Tanmateix, el pacte que PSOE i Cs van subscriure el 2016 per a la investidura fallida de Sánchez proposava finançar les pensions amb ingressos procedents de la recaptació d’impostos a les classes més altes.

El Tresor prestarà a la Seguretat Social aquest any 15.000 milions per pagar les pensions, 135 per a Lleida.

tracking