SEGRE

LABORAL TRIBUNALS

El TC anul·la el decret d'ajuda de 426 € a aturats de llarga durada

El Govern basc ho va recórrer al considerar que envaïa les competències autonòmiques || Es tracta d’una mesura que va aprovar el Consell de Ministres el 2014

L'oficina del SOC a Lleida.

L'oficina del SOC a Lleida.Segre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha donat la raó al Govern basc en el recurs contra el reial decret que regula el Programa d’Activació per a l’Ocupació, que preveu una ajuda extraordinària de 426 euros per a parats sense protecció, i l’ha anul·lat perquè envaeix competències autonòmiques. El decret, aprovat pel Consell de Ministres el desembre del 2014 després de l’acord amb empresaris i sindicats, atribueix al Servei Estatal d’Ocupació Pública el finançament, gestió i pagament d’aquest ajut econòmic, a més de la capacitat de reconèixer o denegar el dret de les persones que en són potencialment beneficiàries.

El Govern basc ho va recórrer al considerar que envaïa les competències autonòmiques, ja que segons el seu criteri la gestió d’aquestes ajudes ha de recaure en el servei basc d’ocupació (Lanbide), atès que les polítiques actives d’ocupació van ser transferides a Euskadi l’any 2010. L’advocat de l’Estat, per la seua banda, va adduir en defensa de la competència per a l’Estat central que aquesta ajuda “és una prestació d’atur en l’àmbit del títol competencial de gestió econòmica de la Seguretat Social”.

Però el Constitucional considera en aquest sentit que l’ajut econòmic controvertit encaixa en el concepte de legislació laboral i la seua naturalesa és la d’una subvenció de foment de l’ocupació i d’inserció laboral, una cosa que és competència basca.

“En contra del que ha afirmat l’advocat de l’Estat, ens trobem davant d’unes mesures que intenten incentivar la contractació d’aturats de llarga durada en condicions especialment vulnerables, a través d’accions de polítiques actives d’ocupació que els facilitin el retorn al mercat laboral”, assenyala el Tribunal Constitucional.

Així les coses, el Tribunal Constitucional recorda que l’Estat ha de desenvolupar la legislació bàsica en aquesta matèria, però “no pot ignorar que la competència per a l’execució de les normes dictades en virtut de la competència estatal sobre les bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica correspon, en principi, a les comunitats autònomes”.

Una prestació que estava en vies de desaparició

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat el Programa d’Activació per Atur (PAE) que estableix una prestació per a desocupats de llarga durada amb càrregues familiars i sense ingressos laborals de 426 euros i que es troba en vies de desaparició per ser fusionat amb altres ajuts per a aturats. A més a més, aquesta sentència se suma a la que es va dictar l’estiu passat també per part del Tribunal Constitucional i pel mateix motiu contra el pla Prepara, que estableix una prestació de fins a 450 euros per a parats de llarga durada.

tracking