SEGRE

La indústria automobilística alemanya, sota sospita d'experimentar amb humans

Per experiments en els quals es va fer inhalar gasos dièsel a micos i a persones per estudiar els efectes en la salut, segons apunten mitjans alemanys

El tub d'escapament d'un cotxe.

La indústria automobilística alemanya, sota sospita d'experimentar amb humansEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indústria automobilística alemanya està sota sospita d’haver finançat experiments en els quals es va fer inhalar gasos emesos per motors dièsel a micos i a éssers humans per tal de determinar els efectes que aquests tenen sobre el sistema respiratori i sobre la circulació sanguínia, segons informacions de diversos mitjans alemanys. Els experiments amb micos ja havien generat algunes reaccions a finals de la setmana passada i aquest dilluns diversos mitjans, entre ells el "Stuttgarter Zeitung", parla d’experiments similars amb éssers humans.

Les investigacions haurien estat encarregades per l’Associació Europea d’Estudis sobre la Salut i el Medi Ambient en el Transport (EUGT, per les seues sigles en alemany), entitat fundada pels consorcis automobilístics VW, Daimler i BMW.

Les primeres publicacions sobre això, del "Stuttgarger Zeitung" i del "Süddeutsche Zeitungse, es van concentrar en els experiments amb micos que l’EUGT va encarregar el 2013 al laboratori Lovelace Biomedical de Alburqueque (EUA). Els experiments es van realitzar el 2015 i un directiu de VW, actualment detingut als EUA per l’escàndol de manipulació de dades d’emissions, hauria portat personalment un VW Beatle al laboratori. Les emissions del cotxe van ser conduïdes a una petita habitació on s’havien tancat deu micos.

Ara, els mateixos mitjans informen que l’EUGT també va encarregar investigacions en les quals éssers humans havien de ser sotmesos a inhalar diòxid de nitrogen (NO2). El propòsit dels experiments era mostrar que amb els progressos tècnics les emissions de motors dièsel no tenien implicacions sobre la salut dels ciutadans.

El primer ministre de l’estat federat de Baixa Saxònia (nord d’Alemanya), Stephan Weil, ha qualificat d’"absurds" els experiments.

Baixa Saxònia té participació en VW per la qual cosa Weil, com a primer ministre, és membre del Consell de Vigilància del consorci.

Ja divendres passat, Daimler i BMW es van distanciar dels experiments i van assegurar que cotxes d’aquestes marques no havien estat utilitzats en els mateixos.

tracking