SEGRE

AGRICULTURA PLA DE RECONVERSIÓ

El sector proposa limitar les noves plantacions de fruiters de pinyol

A la bateria de mesures que reclamarà avui al ministeri d’Agricultura || També controls a la cadena comercial i perseguir les pràctiques “a resultes”

Imatge de l’inici de campanya de recol·lecció de fruita de pinyol a la província l’estiu passat.

Imatge de l’inici de campanya de recol·lecció de fruita de pinyol a la província l’estiu passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita presentarà avui una bateria de reclamacions al ministeri d’Agricultura per afrontar la crisi estructural que pateix, entre les quals destaca la “limitació temporal de noves plantacions” de fruita de pinyol. Es tractaria de deixar de finançar finques dins dels programes operatius i dels programes de desenvolupament rural i, amb això, evitar que continuï creixent el potencial productiu espanyol, que lidera a la pràctica Lleida. També es reclama intensificar el pla de controls de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris. En particular, es pretén “perseguir les pràctiques d’entregues a resultes i l’incompliment de l’obligació de contractes” de compravenda amb el preu pactat. Així consta al document consensuat per les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA amb les Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya.

El text inclou fins a una dotzena de punts, amb alguns d’àmpliament reivindicats pel sector durant els últims anys davant de la greu crisi que travessa, com un pla d’arrancada i abandó, la constitució d’una d’interprofessional de la fruita o la millora de la concentració i organització del sector productor. Organitzacions agràries i cooperatives defensen, a més, prioritzar i donar suport de forma específica a les explotacions familiars i que els plans operatius s’adaptin a les necessitats específiques del sector. A més, alerten que les mesures de gestió de crisis previstes a les normatives comunitàries estan ideades per a problemes conjunturals no estructurals com els que travessa la fruita de pinyol fonamentalment. Impulsar el consum i optimitzar el programa de fruita a les escoles és una altra de les demandes, al costat de la millora de la qualitat de la producció comercialitzada.

Organitzacions i cooperatives insisteixen a reclamar un pla d’arrancada

El document que es presentarà avui a Madrid dins dels treballs per posar en marxa un pla estratègic també ressalta la necessitat de comptar amb informació ajustada. Per aconseguir-ho requereix elaborar un cens d’operadors, un registre fruiter i millorar els sistemes estadístics públics. Aquest punt cobra especial importància arran de les queixes dels productors en relació amb les dades sobre preus que manejava el ministeri que, aquest estiu per exemple, han distat molt de la realitat.

També demanen que tant les administracions com el mateix sector intensifiquin els esforços en la diversificació de les exportacions.

tracking