SEGRE

PORCÍ JORNADES

La bioseguretat en el sector porcí, el gran repte que han d’afrontar els productors

El control rigorós és clau per garantir que no es frenen les exportacions, claus per al comerç

La taula redona celebrada aquest divendres per part d’un ventall de representants del sector porcí.

La taula redona celebrada aquest divendres per part d’un ventall de representants del sector porcí.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Amb la producció lleidatana i aragonesa al capdavant, fa anys que el sector porcí estatal millora la producció gràcies a l’eficiència de les granges, la millora genètica i el rigorós control sanitari per part dels ramaders. Gràcies a això, les vendes a l’exterior són la punta de llança del sector. Tanmateix, des de la Unió Europea s’exigeix que la millora en la bioseguretat sigui contínua. Així es va posar de manifest aquest divendres a la taula redona dins del màster en sanitat i producció porcina de la Facultat d’Agrònoms de Lleida, en la qual va participar un ampli ventall del sector, des de la producció fins a la interprofessional del porcí i les institucions tant catalana com aragonesa. En aquesta cita, Ramon Armengol, representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), va explicar que l’est d’Europa viu una profunda crisi davant dels focus de pesta porcina africana (PPA) que els han tancat les portes a l’exportació, per la qual cosa va dir que “cal estar vigilants per evitar que es produeixin focus a l’Estat o serà la ruïna del sector”. Va posar l’accent també en l’exigència de la Unió Europea de la reducció sistemàtica del consum d’antibiòtics en l’etapa de producció del porc. Sobre aquest aspecte, va dir que els alts percentatges d’antibiòtics és “una mala foto cap a Europa”, motiu pel qual cal treballar per eliminar-la.

Així mateix, hi ha la prohibició de l’escuament o tall de la cua als porcs, que s’ha anat practicant de forma habitual a la cabanya porcina per evitar que els animals la mosseguin, un assumpte que també preocupa el sector, així com el de la castració.

Davant d’aquests fronts, el sector comprèn que la solució passa per la bioseguretat interna i el suport de les administracions per conscienciar el consumidor del treball que s’està portant a terme, “una cosa difícil de traslladar a la gent del carrer”, segons el director general d’Alimentació i Foment Agroalimentari del govern d’Aragó, Enrique Novales.

En aquest sentit, el director de Porcat, Ricard Parés, va assegurar que el control sanitari de les granges i els animals és primordial perquè la falta de control sanitari “és el que tanca les portes del mercat exterior”.

Alerta contra la possible mala imatge difosa a la televisióEl sector porcí estatal i les organitzacions agràries, a través d’Interporc, han escrit una carta a la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, per denunciar l’emissió, avui, de Stranger pigs, al programa Salvados a La Sexta en el qual es denunciarien suposades males pràctiques en la indústria càrnia estatal en general i en la porcina en especial en matèria laboral i de sanitat animal. En cas que fos així, les organitzacions asseguren que el conjunt del programa no és en absolut representatiu d’un sector com el del porcí espanyol, de manera que sol·liciten que des del ministeri es mostri suport públic al sector per advertir els mitjans i l’opinió pública de la seua veritable tasca i dels valors.

tracking