SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

UP veu viable un pla d’arrancada de fruiters pagada amb fons de la UE

El sindicat considera que podria ser finançat amb mesures extraordinàries generades pel veto rus || El ministeri descarta dotació dels Pressupostos de l’Estat

Imatge d’arxiu de recol·lecció de paraguaians en una finca de les comarques de Lleida.

Imatge d’arxiu de recol·lecció de paraguaians en una finca de les comarques de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos confia que hi ha marge per acordar amb el ministeri d’Agricultura el pla d’arrancada de fruiters proposat pel sindicat. Tal com indica el dossier de propostes del departament que dirigeix Isabel García Tejerina, es tracta d’un document de treball i no prejutja la posició final del ministeri.

En aquest sentit, UP recorda que, al contrari del que demanen altres organitzacions agràries, el pla d’arrancada proposat pel sindicat s’ha de finançar a través de les mesures extraordinàries per fer front al veto rus articulades des d’Europa i no a través dels Pressupostos Generals de l’Estat.

Brussel·les va destinar l’any passat 7,88 milions d’euros per retirar del mercat 29.325 tones

Com va publicar SEGRE dissabte, el ministeri va rebutjar finançar un pla d’arrancada ja que “és molt difícil justificar la mobilització de recursos financers dels Pressupostos Generals de l’Estat, que han d’atendre moltes altres necessitats fins i tot més urgents, quan existeixen recursos disponibles finançats a través de la PAC específics per a la gestió del sector, recursos que fins i tot en el passat han contribuït a augmentar la capacitat productiva”.

El sindicat insisteix que cal reclamar mesures extraordinàries de pertorbació del mercat per al 2018 a la Comissió Europea, atès que continua el veto rus a les importacions de fruita europees. Unió de Pagesos proposa utilitzar els recursos comunitaris de mesures excepcionals per fer front al veto rus i, en comptes de retirar la producció, que s’articuli un pla voluntari de limitació de la producció, amb l’arrancada de les plantacions, plantejament a què no s’ha oposat el ministeri.

Tenint en compte que el 2017 es van destinar a retirades extraordinàries de préssecs i nectarines 7,88 milions d’euros que van permetre retirar 29.325 tones, si els diners comunitaris s’haurien dedicat a un pla voluntari per arrancar les plantacions podrien haver retirat (i per un període mínim de 20 anys) més de 60.000 tones en un any. Abans del veto rus, Espanya exportava al voltant de 60.000 tones a l’any a Rússia i amb una tendència creixent.

En aquest sentit, veu positiu l’establiment de mesures a mitjà i llarg termini que afavoreixin la qualitat, la millora de la comercialització i la planificació de la producció, però alerta que el sector necessita mesures d’impacte urgents, a curt termini, per poder afrontar la pròxima campanya, i considera que l’única opció viable és la del pla d’arrancada.

tracking