SEGRE

ENTREVISTA

Andreu Mas-Colell: "El consell és estalviar per a la pensió"

Andreu Mas-Colell considera que estan garantides, si fa falta amb impostos, però finançar-les afectarà altres partides. Aposta per la transparència sobre els sous com a via per corregir la bretxa salarial.

Andreu Mas-Colell:

Andreu Mas-Colell: "El consell és estalviar per a la pensió"Itmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu que les pensions públiques estan garantides i que seran dignes?

Als nivells actuals sí, crec que estan garantides. Si s’esgota la Seguretat Social, es pagaran amb impostos però patirà el finançament d’altres coses i l’ajuda per dependència serà la primera pressionada. Tot depèn del que significa pensió digna. Un consell de vida que donaria a algú que em preguntés ara és que la vida és llarga i que tindrà pensió, però si estalvia i la complementa, quan sigui més gran li semblarà una decisió sàvia de joventut.

Què opina de la decisió del Govern central de permetre el rescat de plans de pensions als deu anys?

No en conec els detalls, i el diable està en els detalls, però va en la línia de facilitar els fons de pensions i en principi això està bé.

Com considera que es pot actuar per reduir la bretxa salarial entre homes i dones?

Crec que si s’afronta de manera rígida, per llei, es faran trampes [a les empreses] o no s’oferiran feines. Caldria estimular-ho sobretot amb molta transparència. Si dos persones treballen d’igual manera, siguin del sexe que siguin, que se sàpiga i si surt a la llum, la tendència serà a la correcció.

Fa poques setmanes es va inclinar per la conformació d’un govern de tècnics davant de l’actual situació política. Considera que és la via?

No vaig parlar d’un govern tècnic com conformat per persones no polítiques, tots els governs són polítics. Sigui un govern tècnic o no ho sigui, és molt important que els governants tinguin una competència tècnica gran i en els temps que vénen especialment.

Diverses patronals, empresaris particulars i economistes que han elaborat anàlisis sobre la situació catalana han demanat la conformació d’un govern a Catalunya i estabilitat.

Espero que [el president del Govern central, Mariano] Rajoy i els jutges escoltin els empresaris.

Alguns informes i previsions econòmiques apunten al deteriorament de l’economia catalana pel procés. Què n’opina?

Veurem què succeeix quan els mesos vagin passant. De moment, hi ha hagut algun efecte limitat en el quart trimestre en algun sector. Però fa molts anys que tenim una situació de conflicte. Quan era al Govern el seguia molt de prop i estava clar que el conflicte polític no afectava l’economia, però és possible que d’aquí a uns mesos l’afecti. Hi ha un llindar per sota del qual no afecta i un altre llindar que sí que ho fa.

Els barons del Partit Popular pressionen Mariano Rajoy per reformar el sistema de finançament autonòmic. Creu que hi haurà reforma?

Dubto que el Govern del Partit Popular vulgui fer un nou sistema de finançament. Crec que se senten còmodes amb la situació actual, sobre la base del procediment caducat. La qüestió és, i no parlo específicament de Catalunya sinó del sistema, si el Govern està disposat a enviar més fons a les autonomies o no. La meua conjectura és que volen tornar als 12.000 milions pactats en la revisió de l’any 2009.

La solució per a Catalunya podria ser un sistema com el basc o està superat?

Vam passar molt de temps reivindicant i continuo pensant que era un bon plantejament. És crucial que Catalunya recapti els seus propis impostos.

Conferència - Mas Colell va oferir una conferència ahir a la UdL, presentada pel president d’Aspros, Jaume Herrera, i el del consell social, Delfí Robinat. Herrera va incidir que el retorn a  la societat d’entitats del tercer sector triplica l’ajuda pública

Mas Colell dio una conferencia ayer en la UdL

Mas Colell dio una conferencia ayer en la UdLItmar Fabregat

tracking