SEGRE

AGRICULTURA LEGISLACIÓ

Campanya de control de la maquinària de fitosanitaris i sancions de fins a 600 euros

Pla pilot en el qual agents rurals demanaran certificats en màquines en ús al camp

Imatge d’arxiu d’una màquina que ensulfata després d’una tempesta de pedra.

Imatge d’arxiu d’una màquina que ensulfata després d’una tempesta de pedra.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquesta setmana el ministeri d’Agricultura ha anunciat la posada en marxa abans de l’estiu d’un pla de control per comprovar si els ramaders estan vacunant contra l’Aujeszky i la conselleria d’Agricultura preveu posar-ne en marxa un altre sobre la inspecció de la maquinària d’aplicació de productes fitosanitaris. En concret, ja s’han posat, segons fonts agràries, algunes sancions perquè màquines de fitosanitaris no havien passat les inspeccions pertinents. Ara, a partir del pròxim dia 15 d’aquest mes es preveu la posada en marxa d’un pla pilot de control en set comarques catalanes, que en el cas de Lleida afecten el Segrià i l’Alt Urgell.

Aquests controls aniran a càrrec d’agents rurals, que podran parar les màquines en ús al camp. Demanaran la documentació sobre la maquinària i si està inscrita al Registre Oficial de Maquinària Agrícola (ROMA) i ha passat les inspeccions. Els pagesos que no puguin acreditar que ho tenen tot en regla s’enfronten a multes que poden anar des de tres-cents fins a sis-cents euros.

La conselleria calcula que gairebé el 32% de les màquines no han passat els controls reglamentaris

La conselleria calcula que gairebé el 32% dels equips que estan inscrits al ROMA per inspeccionar estan pendents de fer-ho. En concret, xifra en 14.321 les inspeccions favorables en total a Catalunya, davant 6.683 pendents al finalitzar l’any passat.

La comarca amb més volum d’aquesta mena de maquinària inscrita al ROMA és el Segrià, amb 3.544, cosa que explicaria que sigui una de les elegides dins del pla pilot. D’aquestes, 376 hi estan inscrites fa menys de cinc anys, de manera que són 3.168 les que haurien d’haver passat la inspecció, però el 30% encara està pendent. A l’Alt Urgell, trenta-una tenen la inspecció favorable, però vint-i-tres estan pendents.

Aquesta campanya de controls i en especial l’amenaça de sancions de fins a sis-cents euros ha provocat polèmica entre fructicultors, tenint en compte la crisi que arrosseguen de les quatre últimes campanyes. Així ho va afirmar ahir el líder d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, que critica el que considera “afany recaptatori” per part de la conselleria. Va assegurar que els agricultors se senten perseguits i que són els primers que volen fer les coses bé, però es va preguntar com es pot renovar maquinària amb els actuals preus de la fruita i sense plans de suport específics, va dir, per part de les administracions.

tracking