SEGRE

POLÍTICA CIMERA EUROPEA

La UE reclama a Trump l'exempció permanent d'aranzels a l'acer

Consideren insuficient que l’exclusió sigui temporal i no descarten mesures de resposta || La Xina respon als EUA amb taxes però no vol una guerra comercial

Rajoy, passejant ahir per Brussel·les abans de la cimera amb els caps de Govern de Portugal i França.

Rajoy, passejant ahir per Brussel·les abans de la cimera amb els caps de Govern de Portugal i França.TWITTER RAJOY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de la Unió Europea van considerar ahir que la decisió del president dels EUA, Donald Trump, d’excloure de manera temporal el bloc comunitari dels aranzels a l’acer i l’alumini és insuficient i van reclamar que sigui permanent. Washington ha confirmat que el bloc comunitari quedarà –igual que Canadà, Mèxic, Brasil, Austràlia, Argentina i Corea del Sud– exempta dels aranzels anunciats per Trump a les importacions d’acer i alumini, però el fet que aquesta decisió estigui condicionada a un acord entre totes dos parts abans de l’1 de maig no ha convençut els Vint-i-vuit.

“La solució no ens ha semblat suficient”, va dir després de la cimera europea el president de França, Emmanuel Macron, i va manifestar que “Europa no busca una guerra comercial” perquè “no és bona per a ningú”, però va emfatitzar que la UE respondrà “amb fermesa” si és “atacada”.

La Unió Europea no veu realista el període fins a l’1 de maig per negociar aranzels

La cancellera alemanya Angela Merkel va demanar evitar “una espiral de mesures comercials”, va defensar un comerç mundial multilateral i va criticar el proteccionisme.

El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir que la imposició d’aranzels és una decisió que “no va en la bona direcció” i confia que Brussel·les i Washington arribin a un acord “amb la major celeritat”.

Brussel·les ja va avançar que, si es confirmen les taxes a l’acer europeu, la UE respondria imposant aranzels a una sèrie de productes –com texans, la mantega de cacauet, sucs de taronja i nabius– i adoptant mesurades per evitar l’entrada al bloc comunitari d’acer de tercers països.

D’altra banda, la Xina va respondre ahir al proteccionisme de Trump amb l’anunci de possibles aranzels per valor de 3.000 milions de dòlars a la importació de productes dels EUA, una mesura que aviva la por d’una guerra comercial que Pequín vol evitar.

Suport comunitari a l’avenç en la negociació del Brexit Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea van recolzar ahir els progressos en la negociació sobre les condicions de retirada del Regne Unit del bloc i van donar llum verda “en principi” a un període de transició de 21 mesos, fins al desembre del 2020, per donar temps a empreses i ciutadans a adaptar-se al Brexit. A petició d’Espanya, les conclusions del Consell Europeu destaquen que Gibraltar només es beneficiarà d’aquesta transició si existeix un acord previ i específic per al Penyal entre Espanya i el Regne Unit. La primera ministra britànica, Theresa May, va prometre que treballarà per impedir la tornada d’una frontera dura entre Irlanda i Irlanda del Nord.

tracking