SEGRE

Destapat un frau de més d'1,6 milions a la Seguretat Social a través d'empreses de Lleida i Osca

Sis persones han estat detingudes i unes altres sis, investigades

Imatge d’arxiu de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida.

Imatge d’arxiu de la comissaria de la Policia Nacional a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional, en col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, ha destapat un frau de 1.673.584 euros a la Seguretat Social comès per diverses empreses d’Osca i Lleida. A partir de l’operació, sis persones han estat detingudes i unes altres sis investigades com a presumptes responsables de delictes contra la Seguretat Social, segons la policia.

Les investigacions van començar a mitjans de l’any 2017 quan els agents van revisar i van analitzar nou expedients de la Seguretat Social que afectaven les localitats de Jaca, Osca, Montsó i Lleida. Com a conseqüència van ser investigades 16 empreses i els responsables de les mercantils, així com altres persones relacionades amb elles. A tots ells se’ls acusa de presumptes delictes contra la Seguretat Social i delicte de frustració de l’execució, antiga insolvència punible.

Les investigacions han estat desenvolupades per agents de la Secció d’Investigació de la Seguretat Social de la Brigada Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal incardinada en l’UDEF (Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal) de la Comissaria General de la Policia Judicial – Policia Nacional, en col·laboració amb la Prefectures Superiors d’Aragó i Catalunya, procedint a la detenció dels responsables a Jaca, Osca, Montsó i Lleida.

Diferents formes de defraudació

Segons explica la Policia Nacional, a fi d’eludir el pagament a la Seguretat Social, les empreses defraudadores utilitzen diferents procediments. Entre aquests mètodes figura la creació successiva de societats mercantils a les quals es va transferint l’activitat que venia desenvolupant la deutora, així com els elements patrimonials d’aquella.

En altres ocasions, mitjançant el denominada “Grup d’Empreses” es constitueix una empresa principal que ostenta el patrimoni |juntament amb altres –descapitalitzades- que complementen l’activitat d’aquella. Aquestes últimes empreses, que figuren formalment amb personalitat jurídica independent, en la seua actuació i activitats reals són una única empresa, utilitzant fraudulentament la normativa laboral.

La creació d’entramats empresarials en els quals l’activitat empresarial apareix en una o una altra de mercantil segons convingui és un altre dels sistemes fets servir amb aquesta finalitat. Per a això s’estableixen unes empreses patrimonials, que ostenten el patrimoni del grup i són les titulars dels drets de crèdit de l’activitat, però no dels deutes generats per altres empreses del grup que manquen de qualsevol tipus de patrimoni realitzable, existint entre les mercantils deutores i les descapitalitzades, relacions opaques.

tracking