SEGRE

COMUNICACIONS LEGISLACIÓ

Els transportistes de Lleida censuren el pla de França d'imposar una taxa a camions

Denuncien que com a país perifèric es veurien gravades totes les exportacions || El Govern d’Emmanuel Macron confia a posar en marxa aquesta nova taxa, encara per concretar, l’any 2020

Imatge de la ciutat del transport al polígon el Segre, en una foto d’arxiu.

Imatge de la ciutat del transport al polígon el Segre, en una foto d’arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els transportistes de Lleida veuen amb preocupació el projecte del Govern francès d’imposar una nova taxa als camions que circulen per les carreteres del país, un dispositiu concebut en particular per gravar els estrangers. La secretària general de l’Associació Empresarial de Transports de Mercaderies per Carretera (Asotrans), Sílvia Llobet, va criticar que es tractaria d’un cost més per a les empreses i va denunciar que com a “país perifèric sempre ens tocarà pagar per qualsevol viatge internacional, tant en el cas d’una tramesa a França com a qualsevol altre país europeu”.

La ministra francesa de Transports, Elisabeth Borne, portarà el seu projecte al Parlament en les properes setmanes amb la màxima que tots els camions que utilitzen les infraestructures de transport contribueixin al seu finançament. Per a l’aplicació pràctica caldrà esperar almenys fins al 2020, segons la ministra, que admet que estan per definir les modalitats i la quantia, una cosa que té intenció de debatre en particular amb les empreses franceses del transport. Amb tot, espera que representi diversos centenars de milions d’ingressos. El mes de gener passat, un rotatiu gal va afirmar que els plans de l’Executiu de Macron confiaven en la creació d’un impost als camions per recaptar de l’ordre de 550 milions.

El transport de Lleida adverteix de les dificultats de traslladar l’increment de costos al client

Llobet va dir que no sap si es tractarà d’un pagament que dependrà dels trams recorreguts, a l’estil del peatge d’autopistes, o de temps, com pot ser una vinyeta mensual, trimestral o anual, per exemple. A Àustria i a Suïssa, recorda Llobet, ja existeixen per temps. Com amb altres increments de costos, la secretària de la patronal del transport es va lamentar de la dificultat de traslladar-los al client. En aquesta línia, va dir que en altres països, precisament com succeeix a França, és obligatori traspassar al client els costos dels peatges a les factures. Es va queixar que a Espanya el sector va reclamar una mesura similar però que va ser denegada per l’Administració. L’any passat, el llavors conseller de Territori, Josep Rull, va pretendre fixar les bases del nou model de gestió viari, conegut com la vinyeta, a Catalunya. Aquest sistema, que preveia posar en marxa el gener del 2019, “permetria l’alliberament d’uns tres-cents milions d’euros dels recursos pressupostaris i redundaria en una inversió més gran en la xarxa viària i la renovació del parc de vehicles públics”, segons el Govern, projecte censurat pel transport.

Aposta per pagar amb impostos de carburants la millora de les vies

Sílvia Llobet va advocar ahir perquè es destinin ingressos fiscals dels carburants per garantir el manteniment de les vies i contribuir així a la seguretat en les infraestructures. Així ho va plantejar en resposta a les grans constructores, que advoquen per mantenir els peatges a les autopistes i que calculen que la supressió d’aquests en la mitja dotzena d’autopistes que acaben el termini de concessió en els propers anys suposaria un cost d’uns 450 milions d’euros a l’any per a les arques públiques.

Llobet considera que l’alliberament dels peatges suposaria que un major nombre de conductors utilitzaria les autopistes actuals i que els diners de manteniment als quals al·ludeixen les constructores agrupades a Seopan es podrien finançar amb impostos als carburants. La secretària general d’Asotrans a Lleida va ser molt crítica amb l’actual model de concessionàries, les quals, va dir, “sempre guanyen”.

tracking