SEGRE

PRESTACIONS PÚBLIQUES

Puja a màxims històrics la preocupació per la pensió

És el cinquè problema per als espanyols || BBVA adverteix que la creació d’ocupació serà “insuficient” per mantenir-les

294118_1.jpg

294118_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La preocupació dels ciutadans pel futur de les pensions es va duplicar el mes de març fins a assolir el nivell màxim de tota la sèrie històrica, segons l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). En aquest sentit, coincidint amb les massives manifestacions convocades per la Marea Pensionista amb el suport de sindicats i partits polítics per protestar per la pujada de les pensions tan sols un 0,25% el 2018, van escalar fins al cinquè lloc del rànquing de problemes dels espanyols, ja que les van citar el 15,5% dels enquestats, davant el 8,8% que va expressar la seua preocupació per aquestes al febrer.

Aquest fet dóna un important increment respecte del mes anterior, que ja va ser el segon de la sèrie històrica amb més preocupació per les pensions al darrere de la dada del 1985, que ja ha quedat depassat ara.

La inquietud pel futur de les pensions escala el mes de març i fulmina el rècord registrat el 1985

Per la seua part, BBVA Research va advertir ahir que la creació d’ocupació, que és “totalment necessària” serà “segurament insuficient”, per garantir el sistema públic de pensions. En aquest sentit, Rafael Domènech, responsable d’Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, va advocar per establir “com més aviat millor” un sistema de comptes nocionals, com el que hi ha per exemple a Suècia i, alhora, “blindar” les pensions mínimes amb augments proporcionals a l’increment de l’IPC i del salari mitjà.

Tanmateix, un informe publicat pels investigadors de la Universitat de València Enrique Devesa i Robert Meneu el mes de novembre va calcular que, si s’implantés el model de pensions suec a Espanya, els nous pensionistes percebrien entre un 15% i 35% menys cada mes que amb el sistema actual. Així mateix, Domènech va manifestar que, en cas que es produís una nova onada migratòria cap a Espanya, i s’elevés el nombre de llocs de treball i augmentés la productivitat, les pensions podrien continuar sent “molt generoses” i seguir incrementant-se com en les últimes dos dècades.

tracking