SEGRE

CRISI INTERNACIONAL

Les empreses lleidatanes es juguen 4 milions en vendes per la crisi econòmica argentina

En productes com olis essencials de fruites || A nivell estatal, són les multinacionals com Telefónica o Gas Natural les que més poden perdre amb un ‘corralito’ com el de principis de segle

Els argentins van sortir ahir al carrer contra la pujada de tarifes de serveis bàsics.

Els argentins van sortir ahir al carrer contra la pujada de tarifes de serveis bàsics.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El reconeixement del govern argentí de l’existència de negociacions amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per aconseguir una línia de crèdit flexible, estimada en prop de 25.300 milions d’euros, que esmorteeixi la inestabilitat econòmica per la forta depreciació del peso davant el dòlar ha tornat a generar preocupació als inversors.

A la província de Lleida, un possible nou ensorrament de l’economia argentina podria posar en perill exportacions d’empreses lleidatanes amb el país sud-americà per valor d’una mica més de quatre milions d’euros, sobretot olis essencials de fruites i subproductes. Altres partides importants corresponen a trameses de paper i cartró per més de 111.600 euros i de carns i menuts per 105.000 euros.

Espanya és el segon país inversor a l’Argentina només al darrere dels Estats Units

Pel que fa a l’àmbit estatal, les empreses espanyoles van reduir la presència a l’Argentina en crisis anteriors, sobretot la que va portar al corralito a començaments d’aquest segle i posteriorment amb els Governs de Kirchner, fins al punt que el valor de les exportacions el 2017 (1.286 milions d’euros) al país sud-americà són inferiors a les importacions (1.585 milions). No obstant, des de fa uns quants anys les exportacions han anat creixent fins al punt que el 2017 van augmentar un 51 per cent respecte a l’any 2016.

El cas més important va ser l’expropiació per part del govern argentí a la multinacional petrolífera espanyola Repsol de la filial YPF el 2012, la qual cosa va acabar amb la sortida de la petroliera, que tenia al país una important font d’ingressos. Espanya és el segon inversor a l’Argentina (després dels Estats Units) amb un valor superior als 5.800 milions d’euros i les inversions argentines a Espanya superen els 3.000 milions.

En l’actualitat, hi ha 151 empreses estatals operatives a l’Argentina, amb una xifra de negoci que supera els 52.000 milions d’euros. D’aquestes, trenta cotitzen a la borsa i catorze són a l’Ibex (Acerinox, ACS, Arcelor Mittal, BBVA, Gas Natural, Grifols, IAG, Inditex, Indra, Mapfre, Meliá, Grup Santander, Técnicas Reunidas, Telefónica i Viscofan).

D’aquestes grans multinacionals, les més exposades a una possible desfeta econòmica al país andí són Telefónica (comunicacions), Gas Natural (energia), els bancs Santander i BBVA, així com les empreses relacionades amb l’obra pública, les concessions (Abertis), el turisme (NH) i l’alimentació (Supermercats Dia).

L’oposició a Macri titlla de “bogeria” pactar amb l’FMI Els principals partits de l’oposició argentina van criticar ahir durament el crèdit que negocia el Govern amb el Fons Monetari Internacional (FMI) al considerar que suposarà un pla d’ajustament “brutal”, i van exigir saber les condicions de l’organisme per atorgar el préstec. “Com a representants del poble tenim dret legal i polític a saber què negociaran amb el Fons, tret que el que estiguin negociant sigui tan lesiu i complicat per al conjunt de la societat que no vulguin que es conegui”, va expressar a la premsa Agustín Rossi, cap del bloc de diputats del Front per a la Victòria (peronisme kirchnerista). I és que els argentins associen el Fons Monetari Internacional al “fracàs econòmic” i a futures retallades. En aquest sentit, segons va assenyalar Rossi, “el manual de polítiques econòmiques de l’FMI són retallades de jubilacions, pensions, salaris, acomiadament d’empleats del sector públic”.

tracking