SEGRE

LABORAL ANÀLISI

Un enginyer de Lleida cobra menys que un peó navarrès

Al sector del metall, per les baixes taules salarials, segons la patronal Confemetal || La situació, enquistada fa dècades

Protesta dels treballadors del metall a Lleida, el 2013.

Protesta dels treballadors del metall a Lleida, el 2013.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El salari per hora treballada estipulat per conveni d’un enginyer del metall a Lleida està més de 2 euros per sota del que percep un peó del sector a Navarra i és 1,3 euros inferior al dels peons barcelonins. Així, mentre que el llicenciat lleidatà cobra 10,46 euros per hora, el treballador navarrès percep 12,5 euros i el de Barcelona 11,78 euros. Igualment, segons un informe que es va fer públic ahir per la patronal Confemetal, el sou per hora dels enginyers a Girona, que és de 20,78 euros i el més elevat de l’Estat, dobla pràcticament el de les comarques lleidatanes. Així mateix, a la categoria dels peons, Ponent també és a la cua del salari per hora, que és de 8,1 euros, només al davant de Conca i de Càceres.

El mateix passa amb els oficials de primera administratiu i obrer, que cobren a 8,7 euros l’hora. En aquest sentit, els oficials obrers del metall a Lleida són els segons més mal pagats a nivell estatal, al davant també de Conca i Càceres, mentre que els oficials administratius ocupen idèntica posició al rànquing, al davant d’Ourense i Càceres. La mitjana estatal per hora treballada és de 9,55 euros per als peons del metall, 10,4 euros per a l’oficial obrer, 10,76 per a l’oficial administratiu i 14,37 euros per a l’enginyer. Aquestes desigualtats en els sous respecte de la resta de províncies són a causa del conveni provincial del sector que, com passa amb la majoria dels lleidatans, té les taules salarials més baixes de Catalunya, segons va destacar el secretari general d’UGT a Lleida, José Luis Aguilà.

Els oficials administratius i obrers de Lleida, els tercers més mal pagats, amb 8,7 euros per hora

Així mateix, Cristina Rodríguez, secretària general de Comissions Obreres a Ponent, va criticar que la patronal no s’obri a apujar per conveni els sous a la mitjana catalana. “És una lluita que fa temps que dura”, va admetre. Josep Pampalona, secretari general de la patronal Femel, va explicar que els salaris en el sector del metall s’expliquen per l’escassetat d’aquesta indústria a Lleida. “Són un atractiu” perquè empreses foranes instal·lin centres de producció a la demarcació i es mantingui aquesta indústria a Lleida, va apuntar el responsable de Femel.

tracking