SEGRE

Draghi promet que el BCE serà "pacient" per pujar els tipus d'interès

Preveu que continuïn en els seus nivells actuals almenys fins l’estiu del 2019

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi,

Draghi promet que el BCE serà "pacient" per pujar els tipus d'interèsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va prometre aquest dimarts que l’organisme mantindrà una política monetària "pacient" abans de pujar els tipus d’interès, que es preveuen segueixin en els seus nivells actuals almenys fins l’estiu del 2019. "Continuarem sent pacients en la determinació del moment per a una primera pujada d’interès i seguirem a partir d'aquell moment un abordatge gradual per ajustar la política" monetària, va dir a Sintra, on va obrir la primera sessió de debats del fòrum anual que el BCE celebra en aquesta ciutat.

La cita està centrada en aquesta ocasió en fixació de preus i salaris en les economies avançades, un assumpte que fa que en els debats tingui una importància fonamental la inflació. Sobretot, després que el BCE anunciés la setmana passada que preveu reduir les compres de deute a partir d’octubre a 15.000 milions d’euros mensuals i concloure-les per complet a finals d’any. No obstant això, l’entitat va anunciar llavors que els tipus d’interès seguiran en els seus nivells actuals almenys fins l’estiu de 2019 i, en qualsevol cas, tant temps com sigui necessari per assegurar que l’evolució de la inflació roman en línia amb les expectatives actuals.

En aquesta línia, Draghi ha promès avui que la política monetària es mantindrà "pacient, persistent i prudent" en línies generals, i ha repassat la situació macroeconòmica de la zona euro, en la qual hi ha una bona recuperació d’ocupació i es manté "el cercle virtuós entre ocupació i consum".

Acabar amb la compra de deute, ha reiterat avui, obeeix a una millora de l’economia, encara que "és innegable que la incertesa s’ha incrementat", va dir, per tres qüestions essencials: la possibilitat d’un augment del proteccionisme, una alça en el preu dels combustibles i el temor de la "volatilitat" del mercat financer. Amb tot, va agregar, "la perspectiva de creixement no ha canviat" i les previsions sobre la inflació, que el banc estima en un 1,7 % per a 2018 i 2019, es mantenen "favorables".

La localitat de Sintra, situada a uns 30 quilòmetres de Lisboa, acull des de fa quatre anys aquest fòrum del BCE, que replica un model que la Reserva Federal nord-americana (Fed) posa en pràctica, des de 1978, a la ciutat de Jackson Hole, a Kansas (EUA).

tracking