SEGRE

L'economia lleidatana registra els millors resultats des del 2007

Segons la Memòria Econòmica de Catalunya, els sectors industrial i turístic encapçalen la millora

L'acte de presentació de la Memòria Económica de Catalunya a Lleida.

L'economia lleidatana registra els millors resultats des del 2007Òscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Valor Afegit Brut (VAB) de Lleida va accelerar el creixement l’any 2017, amb un 4%, la xifra més alta des de l’inici de la recuperació. Així es desprèn de les dades de la Memòria Econòmica de Catalunya, patrocinada per Banco Santander, que ha estat presentada aquest dijous a la Cambra de Comerç de Lleida.

Segons l'estudi, en comparació amb el conjunt de Catalunya, la recuperació econòmica a Lleida s’està produint amb unes taxes de creixement inferiors perquè la caiguda també va ser menor durant els anys de la crisi. Això es deu en bona part a que l’economia lleidatana depèn més del sector agroalimentari, que no és tan cíclic com altres sectors econòmics.

D'altra banda, les afiliacions a la Seguretat Social creixen un 3% a la província de Lleida, el major ritme des de l’inici de la crisi, si bé queda per sota de l’increment registrat al conjunt de Catalunya (3,5%). El nombre d’afiliacions ha augmentat a totes les comarques lleidatanes el 2017. La Val d’Aran i l’Urgell són les comarques que han experimentat un millor comportament del mercat laboral, amb increments del nombre d’afiliats del 4,3% i 4,2%, respectivament. Les taxes d’atur registrals comarcals se situen entre la mínima del 5,1% a la Val d’Aran i la màxima el 12,4% del Segrià. Cap comarca supera la taxa d’atur del 12,5%, fet que situa la província de Lleida com la que presenta la taxa més baixa d’atur.

Els resultats de l’Enquesta de Clima Empresarial que realitzen les cambres en col·laboració amb l’Idescat mostra que l’increment de la marxa dels negocis s’ha accelerat a la indústria. A la construcció la marxa dels negocis és positiva el 2017, per primera vegada des de l’inici de la crisi, mentre que al comerç l’increment és encara feble. Cal assenyalar la que la indústria ha estat el sector més dinàmic en la creació d’ocupació (+6%), creant 1.483 afiliacions netes el 2017, pràcticament el 30% de les creades a tota la demarcació de Lleida (5.039).

El sector de la construcció residencial segueix estant en mínims històrics. El nombre d’habitatges iniciats el 2017 (291) és inferior a la xifra de l’any anterior (330) i també està per sota a la d’acabats (448). A més, la ràtio d’habitatges iniciats per cada 10.000 habitants és de 6,7 a Lleida, inferior a la ràtio de l’any 2016. La recuperació del sector residencial està de moment centrada sobretot a la província de Barcelona.

El balanç turístic a Lleida és el més positiu de les quatre províncies el 2017. Les dues marques turístiques que més han augmentat en turistes allotjats en hotels el 2017 estan a Lleida, i són la del Pirineu (11,6%) (que inclou 9 comarques de les quals 6 pertanyen a Lleida), i la de les Terres de Lleida (8,7%). El 2017, en canvi, no ha estat un any molt positiu per al turisme rural a la demarcació, ja que el nombre de turistes ha disminuït un 10%.

L’evolució del sector exterior ha estat favorable el 2017, amb un creixement de les exportacions del 6,2% i un descens de les importacions de l’1,2% El saldo exterior de Lleida s’amplia gràcies a l’èxit de la internacionalització del sector agrícola, segons les dades de la Memòria Econòmica. D’entre els principals 5 sectors exportadors, tots han registrats creixements excepte el de pinsos, però destaquen els augments registrats als sectors d’altres manufactures (11,5%), greixos i olis (7,5%) i fruita i llegums (7,5%). Les exportacions de carn també van augmentar un 3%.

tracking