SEGRE

L'agost finalitza amb la quarta factura de llum més cara des del gener del 2017

Facua reclama al Govern que "intervingui les tarifes del sector per acabar amb l’especulació"

Una subestació elèctrica.

L'agost finalitza amb la quarta factura de llum més cara des del gener del 2017EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes d’agost va finalitzar amb la quarta factura de la llum més cara des del gener del 2017, segons l’anàlisi de Facua, que ha reclamat al Govern que "intervingui les tarifes del sector per acabar amb l’especulació". La pujada mensual aquest agost ha estat del 3%, el que suposa que el rebut de l’usuari mitjà serà 2,34 euros més car que el de juliol, ha informat en un comunicat.

Segons l’organització de consumidors, entre l’1 i el 31 d’agost el rebut de l’usuari mitjà amb les tarifes semiregulades PVPC s’ha situat en 80,73 euros, gairebé 9 euros per sobre dels 71,82 euros d’agost de 2017, i en dotze mesos el rebut s’ha encarit en un 12,4 %.

Les anàlisis de Facua reflecteixen que la factura de la llum més cara va ser la del primer trimestre de 2012, quan es va situar en 88,66 euros per a l’usuari mitjà (després de la correcció de la tarifa fixada pel Govern per una sentència del Tribunal Suprem). Després d’ella es van assolir 87,81 euros el gener de 2017 i en tercer lloc 81,18 euros de juliol de 2015.

Quant al preu de l’energia consumida, el kWh s’ha situat l’agost en una mitjana de 16,81 cèntims (impostos inclosos), un 3,9 % per sobre dels 16,18 cèntims de juliol, i en taxa interanual la pujada ha estat del 16,9 % -el kWh estava en 14,4 cèntims l’agost de 2017-.

Facua recorda que a finals del 2016 va promoure un manifest juntament amb més d’una vintena d’organitzacions de la societat civil per reivindicar sis mesures en matèria de política elèctrica, entre elles l’aprovació d’una tarifa assequible, regulada pel Govern, a la qual puguin acollir-se tots els consumidors domèstics en la seua primera residència.

L’aprovació d’una tarifa social per als usuaris amb menys poder adquisitiu i sufragada per les elèctriques és una altra de les reclamacions de les organitzacions ciutadanes.

Entre les reivindicacions també s’inclou l’aplicació del tipus d’IVA superreduït a l’electricitat, passant del 21 % actual al 4 % per ser considerat un servei essencial per a la ciutadania.

tracking