SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

L'exportació de poma de Lleida creix el 23% fins al juny per la poca oferta de la UE

De cara a la campanya vinent, la situació de mercat es preveu molt diferent al recuperar Europa potencial productiu || En pera, el repunt de vendes a l’exterior ha sigut més modest, amb un 2,17%

La campanya de recollida de pera conferència va encetar-se fa setmanes a Lleida.

La campanya de recollida de pera conferència va encetar-se fa setmanes a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector fructícola de Lleida tanca la campanya de poma amb una situació que pot caracteritzar-se com a mínim d’acceptable en preus i en vendes. De fet, les exportacions de les empreses locals s’han disparat en el primer semestre d’aquest any un 23,12 per cent, segons dades de la secretaria d’Estat de Comerç. Fins al mes de juny s’han comercialitzat en altres països pomes per valor de 12,67 milions d’euros, davant els 10,29 de les mateixes dates del 2017.

Aquest important augment es deu en gran manera a la curta collita a Europa. La poma ha sigut un producte que es pot considerar que ha estat escàs en els mercats tenint en compte que Polònia, líder indiscutible en producció a la Unió Europea, havia vist enfonsar-se la seua oferta entorn d’un 29%.

De cara a la pròxima campanya de comercialització, la configuració del mercat s’augura diferent, com també ho és l’oferta. Europa recupera potencial amb un repunt global de la collita que s’augura d’un trenta-sis per cent capitanejat de nou pels operadors polonesos.

En el costat de les importacions, en el primer semestre van créixer però d’una manera molt més modesta que les vendes a l’exterior. Lleida va comprar de gener a juny de l’any 2017 per valor de 6,55 milions, mentre que aquest any les adquisicions han representat un desemborsament d’un total de 6,29 milions. Amb tot, els grans importadors estatals continuen comprant molta poma en altres països i, com denuncia un estudi d’Afrucat, la importació domina els grans lineals de les superfícies comercials a Espanya.

En el cas de la pera, la caiguda de la producció europea va ser més modesta la campanya anterior, d’un quatre per cent. Però els operadors de Lleida també han sabut aprofitar aquesta circumstància per tal de créixer en exportacions. En concret, en el primer semestre d’aquest mateix any, aquestes operacions han repuntat un 2,17 per cent.

Amb tot, els volums continuen sent relativament modestos ja que de gener a juny d’aquest any s’ha venut per valor de 7,14 milions d’euros, davant els 6,98 milions en peres exportades l’any passat. Les importacions també han baixat lleugerament, d’1,68 a 1,65 milions.

Això sí, els productors alerten que els preus no han pujat com hauria fet esperar la llei de l’oferta i la demanda. Segons afirmen, una vegada més la pressió de les grans cadenes de distribució ha frenat les que es consideren que serien lògiques pujades.

L’inici de vendes de préssec es va retardar per la meteorologia Lleida ha exportat en el primer semestre de l’any préssecs per valor de 28,61 milions d’euros, un 34,80% menys que en les mateixes dates de 2017. Aquesta podria semblar una dada nefasta si no es té en compte el context en el qual s’ha produït, marcat per una meteorologia que ha retardat sensiblement l’inici de la campanya i, amb això, de les vendes en altres països. De fet, tot fa pensar que les dades de comerç exterior d’aquesta campanya d’estiu han de ser positives. La caiguda de la collita s’ha traduït que el mercat hagi valorat més préssecs, nectarines i paraguaians.

tracking