SEGRE

AUTOMOCIÓ REPORTATGE

La llarga polèmica del gasoil

Va començar amb la seua ‘demonització’ pel ‘dieselgate’ || Les vendes de cotxes amb aquest carburant cauen davant la gasolina

Una cadena de muntatge de motors dièsel, una tecnologia amb demanda a la baixa.

Una cadena de muntatge de motors dièsel, una tecnologia amb demanda a la baixa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dièsel ha estat posat en dubte des que fa tres anys va esclatar el conegut cas com a dieselgate, un escàndol en el qual es va descobrir que Volkswagen utilitzava programes informàtics fraudulents per enganyar en les proves d’emissions de vehicles propulsats per aquest tipus de motorització. Aquesta demonització i la desconfiança entorn del dièsel han provocat que les vendes d’aquests vehicles acumulin cinc anys de descensos davant els de gasolina i ha generat també un debat entorn dels diferents nivells d’emissions de contaminació de diòxid de carboni (CO2) i òxids de nitrogen (NOx) i quin d’aquests contamina més.

De fet, les vendes de cotxes dièsel se situen a nivells del 1998 després de caure l’any passat un 14,9%, mentre que les de gasolina s’han incrementat un 15,2%, segons l’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils (ACEA).

Les matriculacions a Lleida s’han disparat un 23% a l’agost i els de gasolina copen el mercat

Si hi ha pressupostos, Sánchez preveu igualar la fiscalitat de la gasolina i el gasoil

En el que va d’any, aquest combustible ha perdut 6 punts percentuals de quota de mercat a Espanya, d’acord amb la patronal de fabricants Anfac.

El qüestionament de la tecnologia dièsel ha comportat la posada en marxa de mesures com la nova normativa europea d’homologació d’emissions i consums WLTP, que va entrar en vigor el dissabte 1 de setembre i estableix proves més estrictes per assegurar uns nivells d’emissió de CO2 més fiables.

A l’agost es van disparar les vendes de cotxes pel nou WLTP i a Lleida van créixer un 23%, amb els de gasolina al capdavant.

Per a la Comissió Europea des del dieselgate s’han “canviat les regles del joc” respecte a aquest tema a la UE.

Tanmateix, la preocupació pel nivell d’emissions contaminants de vehicles (tant dièsel com gasolina) ha arribat a diversos municipis com el de Madrid, on a partir del novembre no podran accedir al centre els cotxes i motos més contaminants –és a dir, els dièsel anteriors al 2006 i gasolina d’abans del 2000, que no tenen distintiu ambiental de la DGT.

Missatges com aquest i l’entrada en vigor del WLTP (nou sistema de mesurament d’emissions) el dia 1 han fet que les matriculacions de turismes i totterrenys a l’agost s’hagin disparat.

Del total, el 56,2% han estat de models de gasolina (al juliol van ser el 57,6%), el 37,4% de dièsel i el 6,3% d’híbrids més elèctrics.

En aquest panorama, el president del Govern central, Pedro Sánchez, va confirmar que, dins del marc de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019, vol igualar els impostos del dièsel als de la gasolina. Això podria suposar una alça del gasoil d’automoció de 10 cèntims per litre.

La resposta del sector de l’automoció no s’ha fet esperar i han considerat negativa la mesura, mentre que han demanat a l’Executiu socialista un enfocament més ampli, que contempli un full de ruta per a la transició ecològica que inclogui una renovació del parc i una reforma fiscal d’automòbil.

Més impostos al dièsel, que viu en el punt de miraEl Govern central ha entrat en la polèmica del dièsel quan al juliol la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va afirmar que “té els dies comptats”, la qual cosa va fer que les patronals de l’automòbil li demanessin moderació.

tracking