SEGRE

BALANÇ ENERGIA

L'encariment de la llum dispara els ingressos de les elèctriques el 2017

Facturen 32.170 milions d’euros, un 2,4 per cent més que l’exercici anterior

Imatge d’una subestació elèctrica.

Imatge d’una subestació elèctrica.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El volum de negoci generat per les empreses comercialitzadores d’electricitat es va incrementar un 2,4% el 2017, en comparació amb el de l’exercici anterior. Així, segons les dades publicades ahir per Informa, van ingressar 32.170 milions d’euros. Aquest augment va estar motivat per l’encariment del preu de la llum. També les companyies de gas van incrementar els ingressos en comparació amb el 2016. En aquest sentit, van experimentar un repunt del 13,1% del volum de negoci fins a assolir els 11.410 milions d’euros.

Tot això, mentre el preu de l’electricitat al mercat a l’engròs per avui, que es va fixar ahir, assoleix un nou màxim anual, i escala fins als 75,39 euros el megawatt hora (MWh). D’aquesta manera, el cost de la llum per als majoristes, que representa per al consumidor al voltant del 35 per cent de la factura, ha augmentat entre ahir i avui en 3,6 euros. En el que va de mes, el preu de l’electricitat ha anat marcant successius màxims, a causa d’un context marcat per l’encariment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni, i del gas natural i el carbó als mercats internacionals.

Malgrat això, el preu encara és lluny del màxim de 91,88 euros que es va assolir el mes de gener del 2017, en plena onada de fred. Així les coses, el preu mitjà del mercat elèctric espanyol va assolir a l’agost els 64,3 euros per MWh, el nivell més alt, precisament des del primer mes de l’any passat.

En un altre ordre de coses, les comercialitzadores d’electricitat independents de les cinc companyies elèctriques més grans de l’Estat van representar el 25,6 per cent de l’energia subministrada al mercat liberalitzat el 2017, prop de dos punts percentuals menys que el 2015. En canvi, les comercialitzadores de gas van incrementar la quota de negoci respecte al 2015 i van arribar a aglutinar el 31,9 per cent el 2017.

tracking