SEGRE

DADES INFLACIÓ

Lleida encapçala la pujada de l'IPC, només al darrere de Sòria i Àvila

Els preus s’han incrementat un 2,6 per cent a l’agost, impulsats per l’encariment de l’electricitat || La mitjana catalana i de l’Estat es queda en el 2,2%

Una subestació elèctrica a Lleida.

La llum d'aquest agost, més caraSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els preus de productes i serveis a la província de Lleida han pujat un 2,6% en els últims dotze mesos, cosa que la situa entre les províncies més inflacionistes de l’Estat, només al darrere de Sòria i Àvila. Aquest resultat es deu, en gran manera, a l’augment del preu de la llum que al mercat a l’engròs va assolir ahir el seu nou màxim anual amb un valor de 75,39 euros el megawatt hora (MW/h). Així ho va confirmar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a la seua anàlisi de l’Índex de Preus de Consum (IPC).

En concret, els preus de la llum a Lleida han pujat un 6,2% respecte al mes d’agost del 2017. Altres sectors que també han experimentat un creixement important respecte l’agost del 2017 són el del transport i els carburants (4,9%), les comunicacions (2,9%), els aliments i begudes no alcohòliques (2,5%) i les begudes alcohòliques i el tabac (2,4%).

L’únic sector que ha tingut un descens és el de lleure i cultura, concretament un 1 per cent menys. L’IPC català ha augmentat un 2,2 per cent aquests últims dotze mesos, dos dècimes més que en el mateix període de l’any passat. En comparació al mes de juliol passat, tanmateix, el resultat ha estat d’una dècima menys.

El motiu és l’augment dels carburants, però acompanyats de la gran pujada de l’electricitat i de la cistella d’aliments frescos. Val a destacar l’evolució dels preus de fruites de temporada que han augmentat després d’un 2017 amb cotitzacions per sota de costos per als productors.

Respecte a Espanya, l’IPC ha augmentat un 0,1% a l’agost en relació amb el mes anterior, mantenint la seua taxa interanual en el 2,2%. A més segons l’Institut Nacional d’Estadística, entre els grups que van tenir més influència negativa en la taxa interanual es troben el transport, que va reduir set dècimes la seua taxa anual, fins al 5,2 per cent, per la menor pujada dels preus dels carburants respecte al mes d’agost de l’any 2017 i l’abaratiment dels automòbils.

Al contrari, els grups que van tenir una repercussió positiva més gran en la taxa anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) d’agost van ser l’habitatge (4,3 per cent) i els aliments. L’habitatge ho va fer per l’encariment de l’electricitat, mentre que els aliments van elevar dos dècimes la seua taxa, fins al 2 per cent.

Rubén Sánchez també va destacar, en la roda de premsa posterior a la reunió amb Domínguez, la proposta que Facua li va fer a aquest sobre la creació d’una tarifa elèctrica regulada per a les famílies que no superin els 10 quilowatts de potència contractada, plantejant “un gir radical” a la factura elèctrica.

Facua demana al Govern espanyol que abaixi al 4% l’IVA de la llum

Facua va proposar ahir al Govern espanyol que abaixi al 4% l’IVA de la llum, una mesura que estalviaria a l’usuari mitjà gairebé 130 euros anuals, ja que considera que mantenir aquest tribut al 21% està “injustificat” per a un subministrament essencial. Així ho va traslladar el vicepresident i portaveu de l’associació, Rubén Sánchez, al secretari d’Estat d’Energia, José Domínguez a la reunió d’ahir.

tracking