SEGRE

La Generalitat minimitza l'impacte de la fuga d'empreses i redueix a 2.501 les "decisions empresarials"

La consellera Àngels Chacón

La Generalitat minimitza l'impacte de la fuga d'empreses i redueix a 2.501 les "decisions empresarials"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha minimitzat aquest dimecres l’impacte en l’economia productiva de la fuga de seus socials d’empreses que ha viscut Catalunya, i ha reduït a 2.501 el nombre de "decisions empresarials" de trasllat preses en el període d’octubre de 2017 a 31 de juliol de 2018. Aquestes 2.501 decisions empresarials corresponen a 3.700 codis d’identificació fiscal (CIF) de companyies afectades pels trasllats (amb una facturació agregada d’uns 100.000 milions d’euros), la qual cosa suposa un 0,59 % de la base empresarial de Catalunya, segons l’informe elaborat pel departament d’Empresa i que avui ha presentat la consellera Àngels Chacón.

Aquesta xifra contrasta amb la que maneja el Col·legi de Registradors Mercantils, que eleva a unes 4.500 el nombre d’empreses que han traslladat la seua seu fora de Catalunya per la inestabilitat política que va seguir els esdeveniments polítics de la tardor de 2017.

L’informe de la Generalitat, presentat en conferència de premsa, revela que el 80% de les empreses que s’han traslladat fora de Catalunya són micro i petites empreses i que també un 80 % corresponen al sector serveis, mentre que el 61% se n’ha anat a Madrid.

Per sectors, un altre 12,2 % de les empreses afectades eren industrials; el 7% de construcció i l’1,2 % d’agricultura.

Aquests percentatges han portat Chacón a assegurar que l’impacte sobre l’economia "real", la productiva, és mínim i a relativitzar la importància de la pèrdua de llocs de treball, que no s’ha quantificat.

La tendència a la sortida de seus socials va començar a reduir-se el mes de maig i la Generalitat considera que es pot parlar d’una situació de normalitat des de l’agost passat.

En concret, l’octubre de 217 es van produir 112 sortides d’empreses; al novembre van ser 372; el desembre, 813; i el gener, 863. A partir d’aquell mes, la tendència va començar a canviar i al febrer se’n van anar 445; el març, 386; l’abril, 170; el maig, 236; el juny, 182; el juliol 121; i l’agost, 69. Per reafirmar el missatge de la poca afectació de la fuga en l’economia real, Chacón ha insistit que el nombre d’empreses amb seu a Catalunya va augmentar en 9.385 el 2017 i que precisament aquell any ha estat el que ha registrat un major nombre d’entrades a Catalunya de CIF procedents de la resta de l’Estat, en concret 660.

A més, l’informe posa l’accent en què Catalunya lidera el nombre d’empreses amb seu social en el conjunt d’Espanya amb un 18,5 % del total i que el PIB va créixer un 3,4 % l’any passat.

La consellera d’Empresa ha denunciat "la demagògia i la voluntat política de perjudicar l’economia catalana" per part de l’anterior Govern, que va aprovar el decret que facilita el trasllat de les seus socials fora de Catalunya, encara que després ha admès que aquesta norma només afectava un 20 % de les companyies que se’n van anar i que són les que compten amb juntes d’accionistes.

Respecte al trasllat de la seu dels grans grups financers (CaixaBank i Banc Sabadell), Chacón ha assenyalat que el Govern té previst reunir-se amb els seus màxims representants, igual com amb els d’altres sectors empresarials, per recordar-los que la Generalitat "obre el diàleg" per al retorn de seus.

La consellera ha negat que les empreses hagin pres la decisió de traslladar les seues seus socials a causa de la inestabilitat política i ha assegurat que "tenim un marc estable i una aposta ferma per l’economia productiva"

tracking