SEGRE

SANITAT ANIMAL

Jordà planteja al sector que limiti l'entrada de porcs d'importació

Per prevenir l’arribada de la pesta a Catalunya, a mode d’autoimposició d’una moratòria || La taula del sector pacta extremar les mesures de bioseguretat

Els consellers d’Ensenyament i Agricultura, Josep Bargalló i Teresa Jordà, ahir, inaugurant el curs a l’escola agrària de Vallfogona.

Els consellers d’Ensenyament i Agricultura, Josep Bargalló i Teresa Jordà, ahir, inaugurant el curs a l’escola agrària de Vallfogona.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va avançar ahir que el seu departament estudia proposar als importadors de garrins “una quarantena” per prevenir l’expansió de la pesta porcina africana a Catalunya, arran del positiu detectat als cossos de dos senglars que es van trobar morts a Bèlgica. No obstant, Jordà, que va inaugurar el curs de les escoles catalanes de capacitació agrària al centre de Vallfogona de Balaguer, va admetre que la Generalitat “no té competències per frenar l’arribada d’animals de l’estranger”. Tot i així, va subratllar que “no escatimarem en esforços” per garantir la bona salut del bestiar català.

Jordà, que va voler enviar un missatge de tranquil·litat al sector i va insistir que no hi ha motiu per a l’alarma, també va anunciar que abordarà aquesta qüestió amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, a la reunió que mantindran tots dos demà. En aquest sentit, va emfatitzar la importància d’anar “tots a l’una” i va destacar la trobada mantinguda dijous per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, amb el director general de Sanitat de la Producció Agrària, Valentín Almansa, i també amb el seu homòleg aragonès, per coordinar les actuacions de prevenció.

Igualment, Jordà va ser present a la taula sectorial del porcí, que es va reunir ahir a la capital del Segrià, i on es va tractar la creació d’una comissió de seguiment de l’alerta per pesta porcina africana.

Al concloure la taula sectorial, el subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, en la línia del que ja havia avançat SEGRE, va demanar als amos de les explotacions que extremin les mesures de bioseguretat. “Que col·loquin una tanca perimetral, que controlin els vehicles de transport de pinso i de bestiar que accedeixen a les seues instal·lacions”, va exemplificar Xifra.

En un altre ordre de coses, ahir mateix es va detectar un nou brot de la malaltia en una explotació xinesa.

Per la seua part, Bargalló va posar èmfasi en la importància d’exportar el model de les escoles agràries al conjunt de la formació professional a efectes que l’alumnat tingui l’oportunitat d’accedir a una educació dual, que combini docència i pràctica professional.

En la mateixa línia, Jordà va exhortar els alumnes a “proveir-nos d’aliments i a cuidar el territori” i va destacar que “sense pagesos, sense ramaders o sense pescadors no tindríem el país que tenim”.

En un altre ordre de coses, la consellera va posar en relleu la implantació, aquest curs, d’un nou cicle mitjà de gestió forestal i medi natural a l’escola agrària del Solsonès. “Aquest curs és pioner a tot l’Estat i respon a una necessitat del territori perquè fer gestió forestal és fer sostenibilitat”, va destacar Jordà.

Cartell de ‘complet’ al centre agrari de Vallfogona

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, van presidir ahir la inauguració oficial del curs acadèmic de les Escoles Agràries de Catalunya al centre de Vallfogona de Balaguer. Tal com va destacar el director, Francesc Valverde, l’escola ha cobert 89 places de les 90 que oferien. “Hem rebut més preinscripcions, però no tenim més capacitat”, va explicar.

tracking