SEGRE

El Govern prohibirà comercialitzar la llum "porta a porta" als clients domèstics

La mesura pretengui protegir i informar millor els ciutadans

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

El Govern prohibirà comercialitzar la llum "porta a porta" als clients domèstics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern prohibirà la comercialització "porta a porta" de l’electricitat entre consumidors domèstics i obligarà les comercialitzadores de referència a oferir als clients simulacions sobre el que es podrien estalviar passant a tarifes de discriminació horària. Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica han confirmat la informació que avui publica el diari Cinco Días, que avança algunes de les mesures que aprovarà l’Executiu per intentar reduir l’efecte que està tenint a la factura elèctrica la pujada dels preus al mercat a l’engròs.

Aquestes mesures, que estaran incloses dins del paquet que aprovarà el Consell de Ministres en data encara per determinar, pretenen protegir i informar millor els ciutadans amb la finalitat d’optimitzar la contractació del subministrament i reduir la factura elèctrica, han informat les mateixes fonts. Per a això, el Ministeri procurarà que tots els usuaris coneguin bé les seues corbes de consum i on es troben els seus pics, així com els estalvis que obtindrien canviant de contracte.

Les comercialitzadores de referència -aquelles autoritzades per oferir la tarifa regulada, el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC)- estaran obligades a informar els consumidors amb tarifa PVPC (11 milions de clients) de quins estalvis obtindrien amb el canvi a una tarifa amb discriminació horària.

A Espanya, dels 26,2 milions de clients elèctrics 11 milions són en la tarifa PVPC i d’aquests, només un 0,5 % compten amb tarifa de discriminació horària, amb la que es paga menys per l’electricitat consumida entre les 12:00 i 13:00 hores i entre les 22:00 i les 23:00 hores.

El Govern obligarà les comercialitzadores a enviar simulacions als clients del que els facturarien amb l’aplicació de la tarifa de discriminació horària. A més, dins de les mesures que aprovarà l’executiu està regular l’accés per part de les comercialitzadores de referència a informació sobre dades de consum i de potència màxima demandada dels clients per optimitzar les ofertes que els fan i també perquè els consumidors puguin aplicar mesures d’eficiència i estalvi.

Una altra de les mesures que introduirà el reial decret és la flexibilització de la potència contractada, modificant els esglaons amb què actualment els consumidors domèstics han de contractar-la. Ara es fan en múltiples d’1,1 quilowatts (Kw) i amb el canvi que introduirà el Ministeri passaran a múltiples de 0,1 Kw, que, segons el Ministeri, permetran ajustar millor la potència del consumidor que realment necessita, a fi d’evitar pagar en excés per aquest cost fix al rebut.

El Govern també prohibirà que l’electricitat es comercialitzi "porta a porta" als consumidors domèstics, una modalitat de contractació contra la que s’han vingut presentant múltiples queixes davant d’organitzacions de consumidors i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

A més, l’Executiu agilitzarà el procediment per inhabilitar a les comercialitzadores que realitzin pràctiques fraudulentes, consistents a incomplir les obligacions que han contret per comprar determinada quantitat d’energia als mercats a l’engròs diari i intradiario, la qual cosa genera uns costos que ha de pagar després tot el sistema.

tracking