SEGRE

PRESTACIONS SOCIALS

El Pacte de Toledo tanca un acord per revaloritzar les pensions en funció de l'IPC

Amb el suport de tots els grups de la comissió, excepte ERC || PP, Ciutadans i PDeCAT interpreten que el text permet vincular l’actualització d’aquestes prestacions a altres indicadors econòmics

Concentració de pensionistes davant del Congrés dels Diputats, ahir.

Concentració de pensionistes davant del Congrés dels Diputats, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte de Toledo va aconseguir ahir acordar un document de consens pel qual es recomana actualitzar les pensions en funció de les variacions de l’IPC “real”. El text, que com va reconèixer el portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, és “de mínims”, va tirar endavant amb el suport de Partit Popular, PSOE, Units Podem, Ciutadans, PNB, Compromís i el mateix PDeCAT. Únicament ERC se’n va desmarcar.

Així les coses, el consens assolit ahir encara ha de rebre el vistiplau a la comissió i és ratificat, o no, pel Govern central, pels sindicats i per la patronal a la taula del diàleg social. “La revalorització anual de les pensions partint de l’IPC real es presenta com el mecanisme que ha de servir per conservar el poder adquisitiu de les pensions”, indica el document.

El text acordat ha de ser aprovat per la comissió i ratificat per l’Executiu i els agents socials

Tanmateix, Partit Popular, Ciutadans i el PDeCAT van puntualitzar ahir que l’acord permetrà introduir altres indicadors per a la revalorització de les pensions, en funció de la conjuntura econòmica. Al contrari, la portaveu morada en el Pacte de Toledo, Aina Gallego, va advertir qualsevol Govern venidor que no podrà apujar aquestes prestacions socials per sota de l’augment dels preus. “Que s’atreveixin a fer-ho”, va exclamar Gallego.

Amb tot, la representant socialista a la comissió, Mercè Perea, va assegurar que l’acord d’ahir farà que les pensions es revaloritzin de forma “transparent” amb l’IPC “sense posar data límit ni per avui ni per demà passat” (més informació al desglossament).

Les negociacions del Pacte de Toledo entorn d’aquest punt estaven bloquejades des de març. En paral·lel, els pensionistes s’han manifestat contínuament per exigir que les seues percepcions es vinculessin de nou amb l’IPC.

A Lleida, l’anterior augment de l’1,6% pactat pel Govern de Mariano Rajoy, Ciutadans i el PNB en els pressupostos d’aquest any va elevar la pensió mitjana de la demarcació tan sols en 11 euros.

Concentració de pensionistes davant del Congrés dels Diputats, ahir.

Concentració de pensionistes davant del Congrés dels Diputats, ahir.EFE

tracking