SEGRE

RAMADERIA SANITAT

El 60% de granges lleidatanes tenen vetada la importació de garrins

Per raons de bioseguretat, al no assolir els 65 punts en l’enquesta exigits per Agricultura || Mesura aplicada per evitar l’arribada de la pesta porcina

Garrins en una explotació.

Garrins en una explotació.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sis de cada deu granges de la província tenen vetada la importació de garrins dins del pla d’Agricultura per evitar l’arribada de la pesta porcina africana (PPA). Són aquelles que no assoleixen els 65 punts en l’enquesta de mesures de bioseguretat del departament. Així, només 1.030 explotacions de les 2.574 que han estat inspeccionades, sense comptar la comarca del Solsonès, de la qual Agricultura no va donar dades, poden continuar introduint animals de la Unió Europea i de tercers països. En aquest sentit, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, va admetre ahir a Vic, en el marc d’una jornada tècnica sobre seguretat biològica en el sector porcí, que “a dia d’avui tenim un percentatge important de granges que presenten carències en matèria de bioseguretat”. No obstant, va posar de relleu que, en les últimes setmanes, els responsables de les explotacions s’han conscienciat de la importància de la prevenció i el percentatge de les instal·lacions catalanes que han complimentat l’enquesta de bioseguretat ha augmentat del 84% al 95%. També va recordar que, des del 2016, totes les granges de Catalunya han de complir amb les exigències del decret d’ordenació ramadera que, entre altres coses, obliga a la instal·lació d’una tanca perimetral, a col·locar malles perquè les aus no puguin entrar a les naus en les quals hi ha els animals o a desinfectar i netejar els vehicles a l’entrar i sortir de les instal·lacions. En la mateixa línia, el subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, va qualificar l’actual conjuntura d’“oportunitat” perquè els productors de porcí incrementin els controls de bioseguretat. Així mateix, Xifra va puntualitzar que una nota de 65 punts en l’examen de bioseguretat voreja “l’excel·lència”, que és el que volem “reforçar”. També va demanar “responsabilitat i cura” als encarregats de les explotacions. Igualment, Xifra va explicar que encara és aviat per saber si el focus de pesta porcina africana detectat a Bèlgica ha causat una disminució en les importacions de garrins. “Potser, però encara no ho sabem”, va manifestar.

En un altre ordre de coses, el ministeri gal d’Agricultura va acordar ahir més mesures per impedir l’entrada de la PPA al país. D’aquesta manera, va suspendre les activitats forestals a la zona d’observació reforçada. Val a remarcar que exemplars de senglar afectats per la malaltia a Bèlgica eren a 10 quilòmetres de França.

tracking