SEGRE

FISCALITAT SENTÈNCIA

El Suprem avala que la prestació per maternitat està exempta de l'IRPF

UGT xifra en 1.300 milions la devolució entre 2014 i 2017, dels quals gairebé 11 correspondrien a Lleida || A tot l’Estat hi ha més d’un milió de beneficiàries

Una mare amb el seu nadó nounat a punt d’abandonar l’hospital.

Una mare amb el seu nadó nounat a punt d’abandonar l’hospital.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha determinat que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement d’un fill, són exemptes de l’IRPF, en contra del criteri que fins ara ha mantingut l’Agència Tributària. UGT xifra en 1.300 milions d’euros la devolució de l’IRPF que podrien reclamar les mares pel període entre 2014 i 2017.

Tenint en compte el volum de prestacions i prenent com a base la dada d’UGT, a la província de Lleida estaríem parlant de prop d’onze milions. Els Tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) calculen que l’exempció de l’IRPF a les prestacions públiques per maternitat percebudes de la Seguretat Social tindrà 1.085.000 beneficiàries a tot l’Estat.

Els pares i mares afectats poden reclamar imports des del 2014, l’últim exercici no prescrit

La sentència de la Secció Segona de la Sala III, del Contenciós Administratiu desestima un recurs de l’Advocacia de l’Estat, que defensava que les esmentades prestacions no havien de ser exemptes de l’IRPF. El Suprem confirma així una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, de juny del 2017, que va estimar el recurs d’una dona i va ordenar a Hisenda que li tornés la quantitat ingressada a l’IRPF del 2013 per la prestació per maternitat amb càrrec a la Seguretat Social percebuda a l’esmentat exercici.

L’Agència Tributària va afirmar ahir que tindrà en compte el criteri del Tribunal Suprem a l’hora de resoldre els procediments de devolució de les esmentades retencions que pot rebre l’organisme fiscal de les mares i pares afectats, segons fonts d’aquest organisme. Les mateixes fonts també van indicar que tindran en compte el criteri del Suprem tant davant dels recursos i reclamacions que es troben “actualment en curs” com aquells que es puguin presentar en el futur, d’aquesta manera es podran reclamar aquests ingressos indeguts des de l’any 2014, últim exercici no prescrit.

Des de Gestha i l’OCU han precisat que els pares i mares que han percebut prestacions per maternitat i paternitat des de 2014 podran presentar al fisc una liquidació paral·lela reclamant la devolució d’ingressos indeguts.

L’any passat totes les prestacions per maternitat es van elevar a 12,652 milions d’euros, una xifra que era lleugerament inferior als 13.384 milions de l’exercici de l’any 2016. En total, es referien a 4.241 mares l’any passat, davant de les 4.352 de l’anterior.

tracking