SEGRE

ENERGIA MERCAT

Les empreses de Lleida adverteixen que l'alt preu de la llum els resta competitivitat

Els agricultors afirmen que no poden repercutir les alces a l’hora de vendre els productes || Afrucat esquiva l’espiral alcista per als socis gràcies a les subhastes elèctriques amb contractes a 18 mesos

A la imatge, una posta de sol darrere la línia elèctrica.

A la imatge, una posta de sol darrere la línia elèctrica.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’elevat preu de l’energia elèctrica, immersa en una tendència alcista, s’ha convertit en un dels problemes per a les empreses, atès que és un increment de costos que els situa en un mal lloc de partida respecte als competidors dels altres països. Fonts de la patronal lleidatana Coell expliquen que les empreses no industrials pateixen amb una rellevància significativa l’alça del preu de l’electricitat perquè han de repercutir els costos al preu final dels seus productes i aquest fet els fa perdre competitivitat a l’exterior, no tant a nivell català o estatal “perquè l’increment de la llum és per a tothom”.

De fet, algunes patronals estatals, com la que agrupa les grans empreses de distribució i les industrials asseguren que són necessàries mesures contra l’alça del rebut de l’electricitat, perquè ja està danyant els beneficis.

Patronals reclamen que hi hagi mesures perquè el preu de la llum està minvant els beneficis

Alguns sectors, tanmateix, han buscat altres vies per intentar assegurar-se un subministrament energètic a mitjà termini sense grans sobresalts. És el cas de la patronal de la fruita catalana, Afrucat. Fa 10 anys, va decidir atallar els increments dels preus de l’electricitat entre els seus socis amb una licitació que amb el temps es va transformar en una subhasta elèctrica entre les operadores que oferissin un preu més assequible. La reducció del cost de l’electricitat es pot atallar gràcies a l’eficiència, amb reducció de l’ús de l’electricitat no necessària, però Afrucat alerta que no es pot reduir la part impositiva, cada vegada més alta. A més explica que es pot actuar des d’altres punts de vista i per aquesta raó la subhasta, indica el director d’Afrucat, Manel Simon. Les 82 empreses sòcies d’Afrucat tenen un contracte per 18 mesos amb l’operadora escollida, per la qual cosa actualment no li afecten les pujades tarifàries actuals de l’electricitat.

Al sector agrari, el pes dels costos energètics varien segons el tipus d’explotacions. UP calcula que l’electricitat representa de l’ordre d’un 5% dels costos generals de les granges de porcí, una taxa gens menyspreable. En el cas de la fruita, la despesa en llum, que sol anar lligada a aspectes com el bombatge d’aigua o regadius, és difícil o impossible de repercutir, segons Asaja. JARC-COAG també es mostra preocupada per l’encariment, mentre aplaudeix la derogació del polèmic “impost al sol” i el foment de la inversió en energies renovables.

Només el 58% del rebut elèctric correspon al consum real El rebut de la llum s’ha abaratit a l’octubre un 3,46% respecte a setembre, tallant així l’espiral alcista que l’havia portat a encadenar sis mesos seguits de pujades. La factura mitjana per a un consumidor domèstic s’ha situat en els 74,46 euros, uns 2,67 menys que al setembre. De l’import de la factura, 14,88 euros corresponen al terme fix, 43,67 al consum, 2,99 a l’impost d’electricitat i 12,92 a l’IVA, segons dades recollides per Europa Press a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Només el 58% del rebut correspon al consum real. Aquesta evolució de la llum correspon a la factura d’un consumidor mitjà amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 kilowatts hora (kW). Amb tot, si el rebut de la llum es compara amb el mes d’octubre de l’any passat, és més d’un 4,1% més car, fet que suposa més de 3 euros.

tracking