SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

La desviació de l'IPC de les pensions costarà fins a 6,5 milions a Lleida

Treball estima que l’obligarà a una “minipaga” de 3,24 milions d’euros i el cost es doblarà si es consolida la pujada || La prestació mitjana arriba als 842,68 €

Imatge d’unes persones jubilades en un parc.

Imatge d’unes persones jubilades en un parc.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La desviació de la inflació a finals d’any pot costar fins a 772 milions d’euros a la Seguretat Social en matèria de pensions, dels quals uns 6,5 milions correspondran a les comarques de Lleida. El secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va explicar ahir que cada dècima de desviació dels preus respecte a la pujada de les pensions d’aquest any (1,6 per cent) suposarà un cost de 128,6 milions d’euros en compensació als pensionistes. Per calcular aquesta compensació, aquest any es prendrà com a referència l’IPC interanual del desembre, que el Govern preveu que finalitzi en l’1,9 per cent.

Això representaria una desviació de tres dècimes sobre l’augment de les pensions d’aquest any, de l’1,6 per cent, per la qual cosa la paga compensatòria als pensionistes tindrà un cost de prop de 386 milions. En cas que la desviació de preus es consolidés a la nòmina de les pensions, un assumpte que encara no està del tot clar, aquests 386 milions d’euros es duplicarien i el cost total de la compensació s’atansaria aleshores als 772 milions d’euros. La meitat es destinarien a compensar els pensionistes per la desviació de preus (és a dir, el que es coneix com la minipaga o paguilla) i la resta, a consolidar en nòmina la desviació de l’IPC.

“Hem d’arribar al 2022 o 2023 amb el sistema de pensions sanejat”, amb la jubilació del ‘baby boom’

En el cas de Lleida, parlaríem d’una minipaga de 3,24 milions d’euros. Tenint en compte que a la província hi ha en aquests moments 99.080 pensionistes, es tractaria d’una mitjana d’aproximadament 33 euros per beneficiari. En el cas que consolidés la pujada de cara a l’any que ve, la Seguretat Social hauria de preveure 3,24 milions més a la província.

Ahir es va fer pública la situació a Lleida amb data 1 de novembre, que reflecteix un increment del nombre de pensionistes del 0,7 per cent aquest últim any.

Tanmateix, la prestació mitjana s’ha incrementat en un 3,9 per cent, fins a arribar als 842,678 euros. Malgrat aquest augment, se situa clarament per sota de la mitjana espanyola (959,91 euros) i de la catalana (996,31 euros). Els jubilats lleidatans cobren de mitjana 958,91 euros, i les prestacions per viudetat se situen de mitjana en 590,23 euros.

D’altra banda, la ministra de Treball, Magdalena Valerio, va insistir ahir que Espanya hauria d’arribar a 2022 o 2023 amb el sistema de pensions sanejat, ja que serà llavors quan es produeixin un nombre més elevat de jubilacions de les generacions del baby boom.

tracking