SEGRE

LABORAL

El Govern estudia com incentivar la jubilació activa per a alguns col·lectius

El Govern estudia com incentivar la jubilació activa per a alguns col·lectius

El Govern estudia com incentivar la jubilació activa per a alguns col·lectiusEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estudia com incentivar la permanència al mercat de treball més enllà de l’edat legal de jubilació, mitjançant la "jubilació activa", és a dir, compatibilitzant salari i pensió, sobretot en col·lectius que arriben a aquell moment en unes millors condicions.

En declaracions als mitjans després de participar en una jornada sobre pensions al Congrés dels Diputats, el secretari d’Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, ha assegurat que el Govern està "intentant buscar una manera més flexible d’aconseguir que la gent es jubili més tard".

Aquesta flexibilitat, ha afegit, "cal començar a aplicar-la als que tenen edats de jubilació més lleugeres, no els que les tenen pitjors, els que fan treballs manuals, fan activitats que requereixen més gran esforç físic o tenen menys esperança de vida".

"Hem de començar a pensar en situacions en les quals un treballa a mitja jornada i està pensionat a mitja jornada i després passa a estar pensionat en la totalitat", ha dit.

Actualment és possible accedir a la jubilació activa exercint una activitat laboral per compte propi, sempre que els ingressos no superin el Salari Mínim Interprofessional (SMI), mentre també es pot compatibilitzar una pensió de jubilació amb un treball a temps parcial.

En aquest sentit, Granado ha apuntat que "les regles de compatibilitat a Espanya són molt dures i hem de fer una reflexió molt profunda sobre quines són adequades perquè el sistema de pensions no tingui problemes i permeti l’entrada dels joves en el mercat de treball".

"Estem en intentar buscar una manera més flexible d’aconseguir que la gent es jubili més tard", ha dit Granado, qui ha deixat clar, a més, que "no defensaré que la gent es jubili cada vegada més aviat".

Així mateix, assenyala que se sent "orgullós" d’haver estat l’autor de l’allargament als 67 anys de l’edat de jubilació, tot i que encara s’han implantat només sis mesos, mentre ha afegit que provar d’ampliar encara més aquesta edat legal seria "una equivocació".

També s’ha referit a la norma que prepara el Govern per permetre a l’empresari rescindir la relació laboral d’un treballador sense indemnització, sempre que hagi complert una edat que li permeti jubilar-se amb el cent per cent de la seua base reguladora, després d’haver completat la carrera laboral en temps i en cotització.

"A la Seguretat Social que la norma existeixi o no li és indiferent, perquè ara no existeix i la despesa de les pensions puja el mateix que ho faria si existís," ha dit Granado, qui ha assegurat que "la gent es jubila quan vol, i sol voler quan pot".

"Només estan enfadats amb la norma els qui entenen que perjudica les seues expectatives, perquè les empreses prescindiran dels seus serveis sense indemnització quan puguin", ha constatat Granado.

En aquest sentit, ha apel·lat a la solidaritat d’aquestes persones, que "han cursat una carrera de cotització tan llarga, amb drets tan sòlids," perquè "cedeixin el seu lloc a algú que necessita més el treball, com són els joves.

tracking