SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Una bona part de pagesos de Lleida no podrà jubilar-se abans dels 65

El 85% ha cotitzat per la base més baixa i per a molts la seua pensió no arribaria al mínim previst per llei || Especialment agricultors amb cònjuge a càrrec

Antonio Benavides, durant la seua conferència ahir a la seu de la Coell a Lleida.

Antonio Benavides, durant la seua conferència ahir a la seu de la Coell a Lleida.ASAJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors que cotitzen en el règim d’autònoms poden, teòricament, jubilar-se de forma anticipada a partir dels 63 anys, sempre que almenys hagin cotitzat 35 anys. Tanmateix, a la pràctica, una bona part no poden fer-ho perquè la llei exigeix que com a mínim la seua cotització els doni dret a la prestació mínima prevista per la normativa. Aquells que han cotitzat pel mínim previst per la Seguretat Social i tinguin un cònjuge o parella al seu càrrec no compleixen, la gran majoria, amb aquest requisit. Així ho va explicar ahir Antonio Benavides Vico, inspector de Treball i Seguretat Social i autor de diferents llibres, que va fer una conferència organitzada a Lleida per Asaja i amb el suport de la patronal Coell i MCMutual.

Benavides va indicar que més d’un 85% dels autònoms en general i també dels agricultors que cotitzen en aquest règim ho fan per la base mínima, raó que explica que les seues pensions siguin clarament inferiors a la dels treballadors per compte d’altri. La jubilació mitjana d’un autònom a Lleida és de 705 euros, mentre que en cas dels treballadors per compte aliè arriba als 1.249.

La jubilació mitjana d’un autònom a Lleida és de 705 €, davant dels 1.249 d’un empleat per tercers

Benavides, davant d’un aforament de més de cent persones, va analitzar algunes particularitats del règim d’autònoms per al sector agrari. Per exemple, mentre que un autònom cotitza almenys un 29,80% sobre la seua base d’ingressos, en el cas dels autònoms del camp aquest índex es redueix al 18,75%. També compten amb una sèrie de bonificacions per a familiars i mesures d’emprenedoria, En aquest últim punt, es preveu una tarifa plana de cotització de 50 euros durant un any per als pagesos que s’incorporen al sector. Durant els sis mesos següents s’aplica un 50% de bonificació sobre la cotització i durant els sis mesos següents l’estalvi previst és d’un 30%.

En el cas de joves menors de 30 anys, es preveu una bonificació del 30% també durant el seu tercer any de cotització com a autònom. En el cas de les dones, aquesta mesura s’aplica a aquelles que tinguin menys de 35 anys. En municipis amb menys de 5.000 habitants, la tarifa plana de 50 euros es pot aplicar durant dos anys en lloc dels dotze mesos amb caràcter general.

Granado va assenyalar que “continuar retardant la sortida del mercat de treball segueix sent el principal objectiu” per aconseguir pagar “unes pensions dignes”. “Es pot aconseguir molt millor amb flexibilitat”, va manifestar. Va subratllar la importància d’aconseguir que persones de més de 50 anys en situació d’atur “puguin continuar treballant, perquè el mercat els exclou” i “canviar la mentalitat de l’empresa que prefereix tenir treballant gent sense formació ni experiència”.

tracking