SEGRE

LABORAL REFORMES

El Govern central multarà convertir assalariats en falsos autònoms amb fins a 10.000 euros

La infracció es considera “greu” i inclou únicament aquest transvasament de cotització || Firma l’acord amb els representants del sector, que apuja mínimament les quotes a canvi de més prestacions

Magdalena Valerio, amb els presidents d’ATA, Lorenzo Amor, i UPTA, Eduardo Abad, ahir.

Magdalena Valerio, amb els presidents d’ATA, Lorenzo Amor, i UPTA, Eduardo Abad, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Treball sancionarà amb “falta greu” les empreses que canviïn els seus treballadors assalariats a falsos autònoms. Fins ara no s’havia concretat aquest tipus de sanció, que implica una multa que va dels 3.126 fins als 10.000 euros per empleat, la seua tornada a assalariats i també el pagament de les cotitzacions socials que no han sigut abonades. Així ho va confirmar ahir la ministra Magdalena Valerio, després de la firma d’un acord amb els representants de les organitzacions d’autònoms ATA, UPTA, UATAE i CEAT. Segons la informació que van facilitar les fonts sindicals, fins ara les sancions mai no arribaven a aquest import màxim de 10.000 euros.

La titular de Treball va presentar altres mesures legislatives relacionades amb els autònoms que s’aprovaran demà al Consell de Ministres. Aquestes beneficiaran 39.061 lleidatans. Entre aquestes, la base mínima de cotització dels autònoms, que pujarà fins a 944,35 euros al mes i fins als 1.214,08 euros per als autònoms societaris. L’acord deixarà l’any que ve per primera vegada la base mínima de cotització dels autònoms (944,35 euros) per sota de la base mínima dels assalariats (1.050 euros). Valerio va reconèixer que, a causa d’això, alguns empresaris pot ser que decideixin canviar el tipus de cotització dels seus empleats. Per això el Govern central ha decidit implantar aquesta nova sanció únicament per al transvasament de cotització.

Es manté la tarifa plana de 12 mesos per a nous autònoms, però s’apuja la quota de 50 a 60 euros

La quota mínima de cotització per a autònoms també puja a 283,3 euros al mes (5,36 més) i a 364,2 euros mensuals per a autònoms societaris (6,89 més). Així, el tipus de cotització ascendeix un 30%, desglossat en 28,30 punts per a contingències comunes, 0,9 per a contingències professionals, 0,7 punts per a cessament d’activitat i 0,1 per a formació i prevenció.

Quant a l’atur, també es millora l’accés i es flexibilitzen les condicions per obtenir la prestació per cessament d’activitat. Es poden cobrar fins a 24 mensualitats, amb un mínim de quatre, en funció del que s’ha cotitzat. Aquesta xifra duplica els períodes actuals que estableixen un màxim de 12 mesos i un mínim de dos. A més, els autònoms tindran dret a cobrar la prestació per accident de treball o malaltia professional des del primer dia de baixa, i no pagaran la quota de Seguretat Social a partir del segon mes de baixa per malaltia o incapacitat temporal fins que no siguin donats d’alta. Així mateix, es crea una prestació addicional que correspon a la cotització del treballador autònom a partir del dia 61 de la baixa mèdica, la qual cosa s’anotarà amb càrrec als ingressos per quotes en concepte de cessament d’activitat. D’altra banda, el Govern espanyol va assegurar que al llarg de l’any 2019 implantarà un sistema de cotització ajustat a aquests ingressos.

Finalment, es manté la tarifa plana d’un any per als autònoms que inicien la seua activitat, però s’incrementa de 50 a 60 euros mensuals. A canvi, els beneficiaris tindran els mateixos drets i prestacions que la resta d’autònoms. Les autònomes podran acollir-se a la tarifa plana dins dels dos anys posteriors a la prestació per maternitat, sense haver de cessar prèviament en la seua activitat.

tracking