SEGRE

El porcí va tancar el 2018 amb beneficis

Tot i que van ser menors que els anys anteriors per la davallada de cotitzacions i un encariment dels costos

El cap sectorial del porcí a Jarc, Jaume Bernis.

El porcí va tancar el 2018 amb beneficisJarc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap sectorial del porcí de Jarc, Jaume Bernis, ha qualificat aquest dijous el 2018 com a bon any per al sector ramader. S'ha tancat l’exercici amb xifres positives que han suposat un benefici mitjà per porc de 4,45 euros, tot i que es tracta d'una xifra inferior als 21 euros obtinguts el 2017. I és que el 2018 els preus de les matèries primeres van augmentar un 8%. En el cas del pinso, que suposa el 70% dels costos de producció, l’augment ha estat del 3%. Tot plegat ha situat el global dels costos de producció a l’ordre del +4%

Aquest fet, sumat a unes cotitzacions més baixes en els primers mesos de l’any, ha fet que en algunes setmanes els marges de beneficis hagin estat "molt justos o inclús negatius", segons Jarc. Bernis ha explicat que aquesta situació recorda la fragilitat de l’economia agrària. No poder controlar aquests augments i, sobretot, no poder-ho repercutir automàticament al preu de venda fan que JARC reclami a les diferents administracions que treballin per establir mecanismes de mercat justos.

Pel que fa a les exportacions, a nivell de l'Estat espanyol han augmentat un 7,9% en volum de tones en el període de gener a octubre, però han descendit un 1,6% en matèria econòmica. Aquesta situació, a Catalunya s’ha traduït en un creixement respecte el 2017 del 3,7% en volum, però una reducció d’un 6% en valor (dades de gener a octubre). El 2018 les exportacions catalanes d’aquest sector van suposar 2.195 milions d’euros. Aquestes dades tenen una afectació important pel conjunt del sector, ja que l’exportació porcina estatal representa més del 60% de la producció sectorial.

Els cinc principals mercats de destí de l’Estat espanyol han estat, en aquest ordre, Xina (15,3%), França (14,5%), Itàlia (8%), Portugal (6,3%) i Japó (5,9%). Aquests superen la meitat de les exportacions espanyoles, però els mercats de destí de la carn de porc lleidatana té una vintena de destinacions. Entre aquestes destaquen els creixements que han tingut mercats com els de Corea (47,3%), República Txeca (46%), Romania (36%), Filipines (25,3%) i Hongria (21%). En el cas d’aquests països europeus, la raó la trobem en estar afectats per la Pesta Porcina Africana (PPA) i tenir, per tant, necessitat de producte. En aquest sentit, Bernis ha animat a que se segueixin obrint nous mercats i ha celebrat l’entrada a Mèxic, un important destí pel volum de població i el seu consum de carn.

Sobre la incidència que la PPA ha tingut en els mercats mundials, Bernis ha destacat que cal seguir extremant els controls de bioseguretat en tots els àmbits que afecten el sector porcí.

tracking