SEGRE

AGRICULTURA CARBURANTS

Revés del Suprem a les cooperatives amb gasolinera

La FCAC qualifica d’abusives i contràries al lliure mercat les restriccions imposades || A la província n’hi ha una trentena

Josep Lluís Escuer, en una imatge d’arxiu, reposta el tractor.

Josep Lluís Escuer, en una imatge d’arxiu, reposta el tractor.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha tombat les al·legacions de les cooperatives agràries a les limitacions imposades per un reial decret del 2017 a les gasolineres sense atenció. Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, de la qual forma part la catalana FCAC, va recórrer contra la norma que regula la seguretat industrial a les instal·lacions de subministrament de carburant a la menuda. En concret, criticava l’article d’aquesta norma que limita el proveïment en règim desatès a 75 litres i tres minuts. A més, les cooperatives demanaven l’anul·lació de la prohibició de subministrar en envasos més de 60 litres de gasolina o 240 de gasoil, tenint en compte que hi ha maquinària agrícola amb tancs de 500 litres.

Les cooperatives consideren que la sentència del Suprem perjudica les instal·lacions de carburants del sector agrari. El coordinador del Grup de Treball Carburants i representant de la FCAC, el lleidatà Josep Lluís Escuer, fa una valoració “molt negativa” de les implicacions de la decisió del Suprem al considerar que no s’han tingut en compte les especificitats de les estacions de servei cooperatives ni la capacitat de proveïment de la maquinària agrícola. “Les limitacions que s’estan imposant resulten abusives, perjudiquen totes les estacions de carburants del sector cooperatiu, atempten contra la lliure competència al mercat i restringeixen la llibertat d’empresa”, va afirmar.

La normativa limita el repostatge en règim desatès a 75 litres i tres minuts

Les cooperatives compten amb 900 estacions de servei a l’Estat que porten distribuint carburants des de fa trenta anys. Al presentar les al·legacions, Escuer va advertir que el ministeri d’Indústria posava en perill la trentena de gasolineres que té el sector a la província de Lleida. En general, segons les cooperatives, aquestes instal·lacions estan en entorns rurals, on els índexs de població són més baixos, i, amb l’objectiu de garantir la sostenibilitat del servei, se sol optar per un sistema de gasolinera sense atenció personal, que a Dinamarca, Finlàndia i Suècia supera el 50% dels punts de venda.

tracking