SEGRE

MEDI AMBIENT

Brussel·les acorda reduir les emissions dels camions un 30% el 2030

Als vehicles pesats se'ls atribueix el 22% de les emissions registrades a les carreteres

Brussel·les acorda reduir les emissions dels camions un 30% el 2030

Brussel·les acorda reduir les emissions dels camions un 30% el 2030EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) limitarà un 30 % les emissions de CO2 dels camions el 2030 respecte als nivells de 2019, en virtut d’un acord entre la Comissió Europea, el Consell i l’Eurocambra que fixa també un camí intermedi de reducció del 15% el 2025.

Es tracta de la primera vegada que la UE fixa unes metes de reducció dels gasos que afecten el canvi climàtic i produeixen els vehicles pesats, als quals s’atribueix el 22% de les emissions registrades a les carreteres si bé només representen el 5% dels vehicles en circulació.

"Estem completant el marc legal per assolir l’objectiu europeu de rebaixar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle almenys un 40% el 2030", ha declarat aquest dimarts en un comunicat el comissari europeu d’Energia i Acció Climàtica, Miguel Arias Cañete, sobre un pacte que contempl una revisió dels objectius el 2022.

L’acord, assolit dilluns a la nit, estableix també un sistema de "supercrèdits" per recompensar els fabricants que apostin per tecnologies més innovadores fins els 2025, data a partir de la qual s’estableix un objectiu no vinculant de manera que els fabricants amb vendes per sobre del 2 % de camions nous elèctrics i d’hidrogen podran flexibilitzar els seus objectius de reducció de CO2.

Segons l’eurocomissari, "els nous objectius i incentius ajudaran a abordar les emissions, així com aportar un estalvi de combustible per als operadors de transport i un aire més net per a tots els europeus".

La barrera del 30% s’ajusta a la posició inicial que defensaven els Estats membres de la UE, mentre que el Parlament aspirava a fixar el nivell en un 35% per a 2030 amb un pas intermedi del 20% el 2025. "Per a la indústria de la UE, aquesta és una oportunitat per abraçar la innovació cap a la mobilitat de zero emissions i enfortir encara més el seu lideratge global en vehicles nets", va agregar Arias Cañete.

L’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils (ACEA), tanmateix, va considerar que els "objectius són molt exigents, especialment per a la seua implementació, i el mercat objectiu encara es desconeix". "Ara només podem cridar als Estats membres perquè intensifiquin urgentment els seus esforços per desplegar la infraestructura necessària per carregar i reproveir de combustible els camions de potència alternativa que s’hauran de vendre en massa per complir aquests objectius", va declarar en un comunicat el secretari general d’ACEA, Erik Jonnaert.

Des de les associacions ecologistes, en canvi, es van mostrar més entusiastes amb l’acord, que creïn estalviarà fins 60.000 euros en combustible per camió en un període de cinc anys, si bé van demanar una revisió a l’alça dels objectius el 2022.

"Després de vint anys de molt pocs progressos en l’eficiència del combustible, els fabricants de camions han de començar a oferir vehicles assequibles baixos en carboni", va assenyalar en un comunicat el responsable del ram de l’organització Transport and Enviroment, Stef Cornelis, en el qual va assenyalar que això "és només el principi" i va reclamar "més ambició" el 2022.

La nova legislació comunitària busca complir els objectius mediambientals adquirits per la UE en virtut de l’Acord de París de 2015 i arriba després que al desembre els colegisladors de la Unió decidissin fixar per a 2030 un objectiu de reducció de CO2 del 37,5 % per als cotxes nous i del 31 % per a les furgonetes respecte a 2021.

L’acord sobre camions assolit ara en una negociació a tres bandes entre Comissió, Consell i Parlament ha de ser encara aprovat formalment tant pel Parlament com pel Consell.

tracking