SEGRE

RAMADERIA MERCATS

El preu del porc acumula dos mesos de pujades i se situa un 6% per sobre del 2018

L’increment per a un animal engreixat de cent quilos suposa 6,7 euros || Mentre que el garrí, que també manté una tendència a l’alça, encara cotitza per sota de l’any passat, al situar-se en els 49,50 euros

Imatge d’un grup de garrins en una granja.

Imatge d’un grup de garrins en una granja.INTERPORC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mercat del porc en origen acumula ja vuit setmanes de pujades continuades i en aquests moments cotitza a Mercolleida a 1,223 euros el quilo viu davant dels 1,156 de fa un any, la qual cosa significa un repunt del 5,79 per cent. Representa un increment que traduït a un animal de cent quilos representa uns 6,7 euros.

Habitualment els preus del porc solen començar a pujar el mes de febrer, un cop superada la temuda costa de les llars després de les dates nadalenques. Però aquest any la tendència alcista s’està prolongant més que l’any passat. Si l’any 2017 les pujades es van repetir durant mes i mig, ara ja en van dos i cal veure si s’ha tocat sostre, una cosa que alguns operadors considera que encara no és així.

La indústria càrnia, com va publicar SEGRE dijous, ja apuntava que enguany podria ser un exercici en el qual la demanda es deixaria notar al mercat, en especial la que procedeix de la Xina. Els problemes al gegant asiàtic amb la pesta porcina africana han forçat el sacrifici de milions d’animals i ja comença a notar-se un repunt de preus en aquell país.

Paral·lelament, el mercat dels garrins també manté una tendència alcista en origen i a Mercolleida ha assolit els 49,50 euros per animal a l’última sessió. Tanmateix, en aquest cas, el preu orientatiu encara és lluny d’assolir els 53 euros de les mateixes dates de l’any passat.

Una reducció de l’oferta i una aposta per intentar reduir les importacions com a mesura sanitària davant dels problemes que provoca la pesta porcina en alguns països explicarien almenys en part aquesta evolució. A més, amb uns preus en positiu igual com les perspectives de futur, les granges d’engreix estan apostant per omplir-se.

El sector, capitanejat per Lleida, tercera potència mundial El sector porcí espanyol va tancar el 2018 marcat per l’estabilitat i consolidació de les bones dades assolides en els anys anteriors i lleugers increments, tant en la producció, superior als 4,5 milions de tones, com en les exportacions, amb 2,16 milions de tones. Així ho explica la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que destaca que les vendes a l’exterior van marcar un altre registre històric en volum el 2018, al créixer un 3,3 per cent, mentre que en facturació es va mantenir estable, amb 4.826 milions d’euros, xifra lleugerament inferior a la de l’exercici anterior. Destaca el creixement de les vendes a països extracomunitaris, que es van incrementar vora un 8% en volum, amb 854.481 tones; i un 1,2 per cent en valor, amb 1.784 milions d’euros. Pel que fa a les exportacions a la Unió Europea, es van incrementar en un 0,6 per cent, amb més d’1,3 milions de tones.

tracking