SEGRE

ENERGIA FISCALITAT

La factura de la llum serà més barata per als que usin plaques solars i tinguin excedents

El Govern central aprova un decret per regular l’autoconsum elèctric || La nova normativa introdueix l’autoconsum col·lectiu per fomentar-lo en la indústria o en els blocs d’habitatges

Imatge d’un hort solar al municipi de Talarn.

Imatge d’un hort solar al municipi de Talarn.AE3000

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aprovar ahir un decret per regular i impulsar l’autoconsum elèctric amb què es posa punt final a la normativa anterior en aquesta matèria que, des del 2015 i amb la introducció de l’impost al sol, havia comportat que la poca potència instal·lada a l’Estat espanyol es destinés únicament a l’àmbit domèstic. Així les coses, a partir d’ara, la factura de la llum serà més barata per als ciutadans que generin electricitat neta, per exemple amb la instal·lació de plaques solars, i siguin excedentaris d’energia.

Amb l’anterior normativa, si l’autoconsumidor volia obtenir una compensació per l’energia que injectava a la xarxa elèctrica, s’havia de constituir com a productor energètic, un procés amb nombrosos tràmits. Tanmateix, el nou decret contempla que serà la comercialitzadora d’electricitat la que compensarà l’usuari per l’energia excedentària que deriva a la xarxa elèctrica.

També volen reduir a la meitat en tres anys la bretxa de gènere dels aturats de llarga durada

L’esmentada compensació, que es farà efectiva a cada factura i que està supeditada que la instal·lació de l’usuari no tingui una potència superior a 100 quilowatts, podrà assolir fins al 100% del que s’ha consumit en el mes. Igualment, s’estableix un mecanisme que obre la porta a compensar excedents energètics entre veïns d’una mateixa comunitat o indústries situades en un mateix polígon i connectades a una única planta de generació a fi de fomentar l’autoconsum col·lectiu.

“Fem possible l’autoconsum a Espanya”, va subratllar la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Així mateix, també es preveu la construcció d’un hort solar a Almacelles, que al seu torn s’uneix al que ja ha estat aixecat a Talarn.

A més, l’IES Maria Rúbies, a la Bordeta, és pioner a Catalunya en l’ús d’energia solar per a autoconsum.

A més, Valerio també va manifestar que un altre dels objectius del pla és que la bretxa de gènere entre homes i dones parats de llarga durada passi de l’11,6% al 5,3% el 2021. “Aquest pla suposa una reorientació de les polítiques dirigides a les persones aturades per incidir en un col·lectiu molt vulnerable i amb especials dificultats de reincorporació laboral”, va assenyalar la ministra.

En un altre ordre de coses, l’Executiu socialista també va aprovar un nou bo social que cobrirà totes les fonts de subministrament, tant elèctric com tèrmic, incloent-hi aire condicionat en determinades zones, aigua calenta sanitària i cuina.

Imatge d’un hort solar al municipi de Talarn.

Imatge d’un hort solar al municipi de Talarn.AE3000

tracking