SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

La Segarra, d'agrícola a industrial en tot just 25 anys

La comarca lidera la taxa d’ocupació industrial a Catalunya || Jornades de ciències socials i humanes a Cervera

Un moment de la ponència de l’historiador Ramon Ramon Muñoz, ahir a Cervera.

Un moment de la ponència de l’historiador Ramon Ramon Muñoz, ahir a Cervera.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’historiador especialitzat en temes econòmics i professor de la Universitat de Barcelona Ramon Ramon Muñoz explica que la Segarra ha passat en vint-i-cinc anys de ser una comarca netament agrícola a liderar el percentatge d’ocupació industrial a Catalunya. Muñoz situa el gran canvi en el període entre el 1970 i el 1996, moment en el qual l’agricultura passa del 45 al 15 per cent de l’ocupació comarcal, mentre que l’ocupació industrial passa del 25 al 50 per cent.

Aquesta situació ha anat a més fins a l’actualitat, quan la indústria alimentària copa el 71,5% del PIB i en més del 60% de l’ocupació, i és la segona comarca industrial catalana només al darrere de la Ribera d’Ebre. En el mateix sentit, lidera amb el Barcelonès el percentatge d’ocupació en grans indústries (més de 250 treballadors) amb el 40 per cent de l’ocupació total. Segons Ramon Ramon, es tracta d’un “cas únic i excepcional” de transformació local a Catalunya.

Genera més el 60 per cent de l’ocupació a la comarca, segons l’historiador Ramon Ramon

L’historiador va inaugurar, amb una classe magistral sobre els fenòmens globals en les dinàmiques locals, les jornades de ciències socials i humanes a la Segarra històrica. El certamen l’organitza el Museu Comarcal i el Centre d’Estudis Segarrencs.

En total, es van pronunciar catorze ponències i es van mantenir dos debats sobre aspectes concrets relatius a bona part de les poblacions de la comarca històrica amb intervencions d’historiadors com Jordi Oliva, Xavier Rivera, David Castellana o Carme Bergés, o el filòleg Albert Turull, entre d’altres. Segons va indicar un dels organitzadors, Max Turull, l’objectiu és posar en contacte estudiosos del territori i debatre i divulgar les seues propostes. Les jornades es van celebrar a l’Auditori de Cervera i van ocupar tota la jornada des de les 9 del matí.

tracking