SEGRE

AGRICULTURA ANIVERSARI

Arbeca celebra cent anys de bon cooperativisme agrari

L’entitat local reuneix més de 500 socis || Factura anualment entre cinc i sis milions d’euros, gran part pel seu oli

Un moment de l’acte celebrat ahir per commemorar els cent anys de la cooperativa.

Un moment de l’acte celebrat ahir per commemorar els cent anys de la cooperativa.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arbeca es va vestir ahir de gala per celebrar el centenari de la cooperativa, motor econòmic d’aquesta localitat de les Garrigues i que reuneix més de 500 socis actius. L’entitat té previstos actes al llarg de tot l’any, però ahir va comptar amb una agenda tècnica, amb ponències, però també cultural, amb una exposició de fotos històriques i la inauguració d’una escultura commemorativa, i també lúdica, amb la representació teatral de la companyia Rellotge de Sorra Garriguenc i un dinar popular al molí de la cooperativa. Uns actes que van comptar amb la participació del conseller de Territori, Damià Calvet, i la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló.

El president de la cooperativa, Jaume Gotsens, va mostrar la seua satisfacció per l’èxit de participació en l’aniversari d’una cooperativa que factura anualment entre 5 i 6 milions d’euros i que produeix de l’ordre de 300.000 litres d’oli i entre deu i onze milions de quilos de cereals, i compta també amb seccions de fruita seca, fitosanitaris i de crèdit. A més, és exemple d’associacionisme i creixement, amb la fusió l’any passat de Fruits Secs d’Arbeca i Arbequina i Secció de Crèdit. Es tracta d’una operació que va suposar suport econòmic que ha servit per modernitzar les diferents seccions.

Les primeres accions de commemoració del centenari van arrancar el mes de març i continuaran al llarg de l’any amb jornades tècniques de temes tan diversos com la PAC o l’oleoturisme, a més de sobre la història de la cooperativa. A més, el dia 24 de novembre, coincidint amb la Fira de Santa Caterina, preveuen treure al mercat una botella d’oli d’edició limitada commemorativa.

La cooperativa d’Arbeca va nàixer a començaments de l’any 1919 de la mà d’un grup de pagesos del centre Unió Republicana que van apostar per crear un sindicat cooperatiu per a molturar les seues olives sense haver de dependre de comerciants.

La seua aposta és la producció de qualitat que, per exemple, s’ha traduït en premis com el tercer a la Fira Montoro l’any 1998, un accèssit del premi Romànic Essència 1999-2000 i el primer Romànic Essència 2001-2002.

Un moment de l’acte celebrat ahir per commemorar els cent anys de la cooperativa.

Un moment de l’acte celebrat ahir per commemorar els cent anys de la cooperativa.GENERALITAT

tracking