SEGRE

ESNOTICIA

El ministre Ábalos ajorna i deixa en l'aire el GPS de l'aeroport de la Seu

Alerta de problemes per desdoblar l’N-240 i el Govern veu frustració al territori

El ministre Ábalos amb els responsables de la Trobada, la delegada del Govern i el conseller Calvet.

El ministre Ábalos amb els responsables de la Trobada, la delegada del Govern i el conseller Calvet.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va llançar ahir una galleda d’aigua freda sobre les expectatives que l’aeroport de la Seu d’Urgell pugui comptar en breu amb l’anhelat sistema d’aterratge per GPS. Va anunciar nous estudis tècnics que podrien demorar-se deu mesos, en tot cas menys d’un any, per analitzar-ne la viabilitat. Però, a més, va afirmar que no pot garantir que aquests informes recolzin la implantació del sistema. Va insistir que la seguretat és el primer, que l’orografia de la zona és complexa i que per això hi intervindran tècnics suïssos, amb terrenys comparables als de la capital de l’Alt Urgell. Ho va afirmar poc abans de clausurar la 30 Trobada al Pirineu i va provocar la indignació de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, que va recordar anuncis anteriors per part del Govern de l’Estat que feien pensar en la implantació en breu. Com les declaracions en aquesta línia de l’ambaixador a Andorra, Àngel Ros, que ja havia anunciat les últimes proves. El conseller de Territori, Damià Calvet, va reconèixer que aquest nou ajornament provoca frustració al territori al qual ha de donar servei l’aeròdrom. De fet, poc abans de les declaracions d’Ábalos, Calvet havia remarcat la importància d’aquesta infraestructura per a la zona, per al sector turístic i per als Jocs Olímpics d’hivern a què opta Catalunya.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, per la seua part, confia en la possibilitat que l’aeroport pugui comptar amb aquesta tecnologia que li permeti operar en condicions meteorològiques desfavorables. Després de parlar amb el ministre, va coincidir en la prioritat de la seguretat però també va confiar en la viabilitat del projecte.

El ministre Ábalos, d’altra banda, va apuntar que el desdoblament de la carretera N-240 “és a l’agenda” del Govern socialista, però sense oblidar que en aquest cas també hi ha dificultats de caràcter tècnic.

En matèria política, poques novetats per part d’Ábalos. Va insistir en el fet que no entén Espanya sense Catalunya, que la seua aposta és la d’un Estat federal i a negar l’existència de presos polítics ni de dialogar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, “per parlar de repressió política, una cosa que no reconec”. Així mateix, va fer una crida a no bloquejar la formació del nou govern central, sense descartar la hipòtesi que hi pugui arribar a haver noves eleccions generals.

La seu d’urgell

L’última jornada de la Trobada va comptar amb una taula redona de start-ups en la qual els empresaris emprenedors van animar a “arriscar-se i apostar-ho tot” malgrat l’“entorn desconcertant” actual. El mànager de Deloitte de consultoria tecnològica, Roger Pastor, va parlar de la necessitat d’“enamorar i encomanar l’entusiasme” a la resta de l’equip de treball perquè “sentin que el projecte és comú i sigui un èxit”. José Martrat, soci director d’ActitudPro, va instar a “mirar més enllà de titulacions i experiència laboral” a l’hora de formar equips i “fixar-se més en la part humana i de conèixer si serà possible entendre’s”. També hi van participar el conseller de Dietary Molecular Diagnostics, Elias Daura; la CEO de Vudoir, Alina Franco; la presidenta d’Indiehealth, Anna Sort, i Amadís Pagès, CEO de Moirai Biodesign, que van explicar com han aconseguit noves oportunitats de negoci en sectors tan diferents com la salut, la formació o la moda.

El president de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de les Nacions Unides, Ángel Pes, es va adreçar al públic i els va dir que si no són capaços d’adaptar les empreses al món digitalitzat “les vostres empreses no tindran futur”.

El 81,4 per cent dels empresaris presents a la Trobada preveu incrementar la facturació. És un dels resultats de l’enquesta efectuada entre els participants, on destaca a més que un 67,13 per cent espera crear nous llocs de treball en els pròxims sis mesos, davant d’un 27,97 per cent que ho descarta. El 42,75 per cent dels empresaris i directius considera que el cicle electoral tot just conclòs amb els comicis locals i europeus ha tingut un efecte neutral. El 28,26 per cent ho considera positiu i un 11,59%, negatiu. El 64,44 per cent de les companyies tenen polítiques de sostenibilitat, en un empresariat dividit sobre els efectes de la robotització. L’enquesta va tenir lloc després que el president de la Trobada, Vicenç Voltes, demanés al president de la Generalitat, Quim Torra, implicació del Govern i les Administracions davant dels reptes, com l’atracció de talent a Lleida i reclamés un marc normatiu favorable. Així mateix, va insistir que el Pirineu necessita una discriminació positiva.

En licitació la carretera de Tuixén i atorgada en setmanes El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar ahir que les obres de millora de la carretera C-462 que connecta la Seu d’Urgell amb Tuixén es troben en fase de licitació i que l’adjudicació es farà pública al llarg de les properes setmanes. La rehabilitació, una actuació llargament reivindicada pels veïns del territori, s’executarà en diferents trams i anualitats.

El primer, el més imminent, serà de 14,5 quilòmetres i afectarà el tram de carretera que transcorre entre la cruïlla d’Artedó i el poble d’Adraén, a la vall de la Vansa. La inversió prevista, a l’espera de l’adjudicació, és de 3,5 milions d’euros. La previsió del departament és remodelar tota la carretera entre la Seu i Tuixén, d’uns quaranta quilòmetres, en tres fases diferents, cosa que es podria allargar uns quatre anys. Entre les actuacions destaca el reforç del paviment i la correcció d’alguns revolts. Després del primer tram se seguirà fins al que va fins Tuixén i finalment, el que arriba fins a Josa.

El ministre Ábalos amb els responsables de la Trobada, la delegada del Govern i el conseller Calvet.

El ministre Ábalos amb els responsables de la Trobada, la delegada del Govern i el conseller Calvet.C.SANS

tracking