SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Lleida ha duplicat els llocs de treball a temps parcial des de l'any 2001

Han passat de poc més de 15.700 a gairebé 31.300 || Estaran afectats per la sentència del Constitucional que ha anul·lat la fórmula de calcular les seues pensions

Seu central del Tribunal Constitucional, que obliga a canviar el càlcul de pensions a temps parcial.

Seu central del Tribunal Constitucional, que obliga a canviar el càlcul de pensions a temps parcial.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de lleidatans que tenen un contracte a temps parcial s’ha doblat des de l’any 2001 al passar de 15.718 el mes de juny d’aquest exercici als 31.261 del mes passat. És un fenomen que es va aguditzar en plena crisi econòmica i afecta un elevat grup de persones que s’han de resignar a aquests llocs de treball que no arriben a cobrir la que es podria considerar una jornada habitual de vuit hores diàries perquè no troben una ocupació a temps complet.

Aquest col·lectiu es veurà afectat quan arribi a la jubilació per la sentència del Tribunal Constitucional que s’ha fet pública aquest dimecres que ha declarat nul·la la norma per calcular la prestació de jubilació a la feina a temps parcial, al considerar-la “discriminatòria per a la dona”, que, segons dades oficials, ocupa el 70% d’aquests llocs. La sentència es produeix per la lluita que va començar l’advocat lleidatà Simeó Miquel, que ha defensat en una batalla judicial iniciada el 2015 la necessitat d’acabar amb discriminació que suposava l’aplicació d’un coeficient reductor a l’hora de calcular la prestació de les persones amb una ocupació amb jornada reduïda.

Valerio afirma que la resolució del TC sobre l’ocupació parcial s’aplicarà com més aviat millor

En concret i segons les dades de la Seguretat Social, en aquests moments a Lleida hi ha 16.329 treballadors que compten amb un contracte indefinit a temps parcial, quan l’any 2011 la xifra es limitava a 5.949. A més, n’hi ha 14.932 més que tenen llocs de treball que no arriben a la jornada completa i que també són eventuals. Al començament del període analitzat eren 9.769 persones.

L’increment de l’ocupació a temps parcial és molt més important que el de la resta de contractes a la província. Per exemple, les persones amb un contracte complet i indefinit ha crescut en aquest període a penes un 31%. Estem parlant que s’ha passat de 51.225 a 67.369 persones que tenen un lloc de treball estable i que cobreix tota la jornada.

En aquest context, la ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, va assenyalar ahir que els serveis jurídics de la Seguretat Social ja estan estudiant la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la norma per calcular la pensió del treball a temps parcial per discriminar en especial la dona i indiquen que s’aplicarà com més aviat millor.

Va afirmar que la decisió del Tribunal Constitucional, aplaudida pels sindicats, va també en la línia d’una decisió que va adoptar fa un parell de mesos el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

tracking