SEGRE

TRIBUNAL LABORAL

L'empresa pot descomptar de la nòmina els retards a l'empleat

Segons una sentència de l’Audiència Nacional a una demanda de CGT contra Atento || Avala que la plantilla no cobri el temps que ha deixat de treballar

Un treballador en el moment de fitxar a l’inici de la jornada laboral.

Un treballador en el moment de fitxar a l’inici de la jornada laboral.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un jutjat de la sala social de l’Audiència Nacional ha avalat que les empreses puguin descomptar el sou als treballadors que arribin tard a la feina i desestima així una demanda de CGT, a la qual es van adherir diversos sindicats, contra la companyia Atento.

La representació sindical també reclamava la devolució de les diferències retributives que haguessin pogut ocasionar aquestes pràctiques.

L’empresa, per la seua part, entén que té dret a no pagar el temps no treballat, a l’estar aquest prèviament programat. I assegura que, en el cas dels treballadors que donen servei a través d’una Empresa de Treball Temporal (ETT), l’eventualitat fa difícil el mecanisme de compensació de jornada.

Segons la sentència, que es resti el salari al treballador que arriba tard al seu lloc no suposa una multa, atès que “quan no existeix una efectiva prestació de serveis per part del treballador no es reportarà salari més enllà dels casos previstos legalment o convencionalment”. I afegeix que “no es pot reclamar la part del sou per períodes de temps per ínfims que siguin” en què l’empleat no fa la seua feina. L’empresa demandada és una multinacional amb una mitjana de 10.000 treballadors i disposa de catorze centres a tot l’Estat espanyol, un a Lleida. Per aquesta raó, al superar l’àmbit territorial d’una comunitat autònoma, la competent és la Sala Social de l’Audiència Nacional. Al conveni col·lectiu firmat entre els treballadors i l’empresa el 30 de maig del 2017 s’estableix una jornada ordinària anual de 1.764 hores, uns 39 hores a la setmana. Malgrat el còmput anual, el jutge determina que la distribució irregular de la jornada és una “facultat empresarial”. La demanda es remunta al passat dia 6 de maig d’aquest any, quan la representació legal de la CGT va denunciar que es quedaven els períodes proporcionals al retard en la nòmina i que l’empresa no permetia als treballadors compensar-los banda altres períodes de treball, a més d’imposar sancions disciplinàries. Aquest últim extrem, segons l’empresa, només s’aplica en casos “reiterats i absències injustificades”.

tracking