SEGRE

ECONOMIA INFORME

Les pimes espanyoles paguen l'electricitat un 36% més cara

Denúncia de Pimec respecte a la resta de països europeus || Una plataforma reclama sancionar les empreses moroses

El president de Pimec, Josep González.

El president de Pimec, Josep González.AINA MARTÍ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La petita i mitjana empresa espanyola és la que paga la llum més cara de tot Europa, segons un estudi elaborat per Pimec, amb dades d’Eurostat.

La patronal catalana indica que les empreses menys consumidores d’electricitat, és a dir, aquelles amb un consum inferior als 20 megawatts/hora van pagar 0,2649 euros el kilowatt/hora l’any 2018, un 36 per cent més que la mitjana de les grans economies europees (Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit). Si bé els preus són una mica més baixos que l’any 2014, quan va començar la recuperació econòmica, l’any passat es va produir un increment del 14% respecte a l’any 2017, l’any amb la llum més barata.

A més, per a les empreses de menys de 20 MWh de consum, pimes i autònoms, els preus que es paguen a Espanya són un 87 per cent més alts que la mitjana de les economies petites avançades i un 79 per cent més alts que la mitjana de les economies menys desenvolupades.

D’una altra banda, la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) va demanar ahir que Espanya segueixi l’exemple britànic de crear un règim sancionador per a les empreses que no paguin en termini als seus proveïdors.

El president de la PMcM i secretari general de Pimec, Antoni Cañete, va qualificar de “fita històrica” l’adopció de diferents mesures d’aquest tipus en un país com el Regne Unit, en el qual la gran majoria de les empreses paguen les seues factures a temps i on en els cinc últims anys s’ha reduït a la meitat la quantitat deguda en pagaments endarrerits.

En aquest sentit, va recordar als diferents grups parlamentaris del Congrés la necessitat que quan es formi Govern “s’agilitzi” el tràmit a les Corts la proposició de llei de Reforç de Lluita contra la Morositat, que implicarà un règim sancionador contra les empreses moroses.

Davant això, el 42,3 per cent assegura que s’agafarà aquest estiu almenys alguns dies de vacances, percentatge sis punts inferior al registrat a l’estiu de l’any 2018, quan el 48,8 per cent va afirmar que sí que gaudiria de certs dies de vacances durant l’estiu. Dels autònoms que tindran vacances a l’estiu o més endavant, el 78,2 per cent les farà però en un període inferior a 15 dies, i la majoria, el 42,6 per cent, ho farà per menys de 8 dies. Pel que fa al perfil, el rang d’edat d’autònoms de 40 a 54 anys és el majoritari de cara a les vacances d’estiu, ja que el 45,8% afirma que podrà gaudir-ne. Els joves autònoms, en canvi, són el rang que més ha afirmat que no podrà tenir descans al llarg de tot l’any, amb el 43,6%.

La meitat dels autònoms no farà vacances

El 51,3 per cent dels autònoms afirma que no anirà de vacances aquest estiu, dels quals el 39,8 per cent assegura que no podrà disfrutar-ne al llarg de l’any, i l’11,5 per cent afirma que ho farà en altres dates, segons l’enquesta anual sobre les vacances dels autònoms, presentada la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

tracking