SEGRE

ESTADÍSTICA PREUS

Els preus baixen a Lleida fins al 0,8% al juny gràcies a la moderació de l’energia

Estadística apunta a una pujada dels preus de l’alimentació i els restaurants i hotels a les portes de les vacances || A l’Estat espanyol la inflació està en el seu nivell més baix des del setembre del 2016

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Índex de Preus de Consum (IPC) s’ha moderat al juny fins al 0,8% a la demarcació de Lleida, després de l’1,2% interanual registrat al maig, segons les dades fetes públiques ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb tot, la taxa està per sobre del 0,7% de mitjana catalana. La variació mensual al juny ha sigut del -0,1%.

L’augment de preus s’ha moderat per la baixada d’un 1,8% dels preus de l’aigua, l’electricitat i altres combustibles. En canvi, han pujat un 3,1% els preus de restaurants i hotels, un 2,3% el d’ensenyament i un 1,7% els d’aliments i begudes no alcohòliques.

El preu del porcí puja un 4%, mentre que la fruita fresca s’abarateix un 7,4%, segons l’INE

En el conjunt de Catalunya, l’IPC s’ha situat en el 0,7% al juny, tres dècimes menys que la xifra interanual del maig. D’aquesta manera, l’IPC manté la tendència a la baixa iniciada al maig després de tres mesos consecutius de pujades.

En el conjunt de l’Estat espanyol, l’IPC interanual es va moderar fins al 0,4%, el nivell més baix des del setembre del 2016, quan va ser del 0,2%. Aquesta taxa es deu a la baixada del preu dels carburants, l’electricitat i els combustibles líquids.

Encara que en menor mesura, també ha pressionat l’evolució del preu dels aliments i begudes no alcohòliques, que ha repuntat un 0,5% davant de l’encariment de les patates i els seus preparats (9%) i la carn (el porcí ha pujat un 4%) i malgrat que els olis i greixos han baixat un 14,6% i la fruita fresca, un 7,4% en els últims dotze mesos.

Al contrari, ha impulsat a l’alça l’IPC l’evolució del lleure i la cultura, els preus dels quals han baixat al juny un 0,4%, vuit dècimes menys que al maig, per l’encariment dels paquets turístics en coincidència amb la campanya estiuenca.

Pel seu costat, la inflació subjacent, que no té en compte els productes energètics ni els aliments no elaborats, suma així 71 mesos consecutius per sota del 2 per cent.

Assegura que la pèrdua és especialment greu en el cas dels menors de 25 anys, que situa en un 30,5%. CCOO de Catalunya, per la seua part, va afirmar que “el moment de recuperació i de creixement ha de ser aprofitat per recuperar cohesió social i per posar les bases per a un creixement més estable i amb més capacitat de redistribució”.

“Els salaris no han recuperat el poder de compra que van perdre”UGT va afirmar ahir que els salaris no han recuperat encara el poder de compra que havien perdut durant els anys de crisi econòmica. En concret, afirma que encara resten per recuperar un 6,4% malgrat el creixement de l’economia en els últims sis anys.

tracking