SEGRE

AGRICULTURA ANÀLISI

El preu d'arrendar finques agràries, congelat mentre puja el de pisos

Els cànons a Lleida pràcticament no es mouen des del 2016, mentre que en habitatge repunta un 7,68 per cent || L’hectàrea de regadiu, a prop dels 500 euros

Imatge d’arxiu d’una finca amb oliveres a les comarques de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una finca amb oliveres a les comarques de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus dels arrendaments rústics a Lleida porten pràcticament congelats des de l’any 2016, la qual cosa tenint en compte l’evolució de la inflació es tradueix a la pràctica en pèrdues d’ingressos per als propietaris. Aquesta situació contrasta amb la que viuen les finques urbanes, d’acord amb les dades oficials de la Generalitat, que constaten increments de preus dels lloguers d’habitatges a la província d’un 7,68 per cent entre els anys 2016 i 2018, fins a situar-se en pràcticament 384 euros de mitjana.

L’enquesta de cànons d’arrendaments rústics de la conselleria d’Agricultura situen l’hectàrea de terra campa de regadiu com la que té els preus més elevats. En concret, li atribueix 498 euros per hectàrea a la província de Lleida, la mateixa xifra que el 2016 i tres euros més que el 2017, quan havia registrat un lleuger abaratiment.

El preu de venda de les finques de fruiters ha baixat per segon any consecutiu a Lleida

En el cas de la terra campa de secà, ha estat els tres últims anys amb la mateixa valoració de 154 euros per hectàrea. En olivera de secà tot just hi ha evolució i si el 2016 i el 2017 es valorava en 188 euros, l’any passat va pujar el mínim, fins a 189 euros.

Els terrenys de pastures són els més econòmics i no canvien de preu en el període analitzat, que queda en 21 euros, mentre que els prats naturals cotitzen a Lleida a la baixa. El 2016, el cànon estimat per la conselleria era de 159 euros per hectàrea, mentre que un any més tard se situa en 157 i el 2018 cau de nou, en aquesta ocasió fins als 156 euros.

Com va publicar SEGRE aquest diumenge passat, el preu d’una hectàrea de fruiters ha perdut valor al mercat de compravenda per segon any consecutiu a Lleida, una conseqüència de la crisi de rendibilitat que travessa el sector en els últims exercicis i que és especialment greu pel que fa al cas de préssecs, nectarines i paraguaians. Així es desprèn de l’últim estudi sobre els preus de la terra agrària elaborat per la conselleria d’Agricultura.

En concret, una hectàrea de fruiters en regadiu es valorava en 28.560 euros a Lleida l’any 2016 i al cap d’un any es reduïa a 28.021 euros. L’any passat, la xifra ja havia caigut a 27.664 euros.

És a dir, en dos anys ha perdut un total de 896 euros de valoració al mercat, la qual cosa representa un 3,13 per cent. L’estudi elaborat per la conselleria que dirigeix Teresa Jordà valora l’hectàrea de cultius en regadiu en 24.273 euros. En aquest cas, hi ha un repunt de 115 euros per hectàrea l’últim any.

tracking