SEGRE

CARBURANTS ANÀLISIS

Competència recolza les gasolineres sense personal

Creu que tenen efectes positius per als consumidors || Les veu més barates i que s’instal·len en zones menys atractives

Les estacions de servei sense personal són més habituals en altres països de la Unió Europea.

Les estacions de servei sense personal són més habituals en altres països de la Unió Europea.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha publicat un estudi sobre l’efecte competitiu de l’entrada de gasolineres automàtiques al mercat de distribució minorista de carburants que apunta, entre altres aspectes, que tenen potencial per introduir més competència en el mercat de distribució de carburants, beneficiant consumidors i usuaris. Com que no tenen personal per realitzar el proveïment i el pagament, suporten menors costos, afirma.

A més, destaca que requereixen menys espai físic que les gasolineres tradicionals, cosa que contribueix que siguin més barates i en permet la instal·lació en zones menys atractives per al sector.

Catalunya, País Valencià, Andalusia i Madrid concentren els llocs sense atenció

L’estudi assegura que les gasolineres automàtiques tendeixen a ser més barates que les tradicionals. Apunta dades recollides a la Comunitat de Madrid, amb diferències de fins un 16,9% per al gasoil A i del 12,3% per a la gasolina 95 durant el període investigat (2012-2016).

Afegeix que durant aquells anys l’entrada de gasolineres automàtiques a la Comunitat de Madrid va provocar que els preus de les estacions properes es reduïssin en al voltant d’un 0,5% en gasoil A i d’un 0,21% en gasolina 95. Això va suposar un estalvi d’entre 15 i 24 milions d’euros per als consumidors de les gasolineres tradicionals.

Sobre la implantació, afirma que les automàtiques estan molt concentrades en pocs territoris. Així, a Catalunya, País Valencià, Andalusia i Madrid s’ubiquen el 72% de les estacions de servei sense personal. A l’altre extrem se situen les comunitats del nord (Galícia, Cantàbria, Astúries, Navarra, Rioja i Aragó), Extremadura i les Balears.

La CNMC assegura que la regulació estatal i d’algunes comunitats és altament restrictiva amb les estacions de servei automàtiques.

Les estacions de servei sense personal són més habituals en altres països de la Unió Europea.

Les estacions de servei sense personal són més habituals en altres països de la Unió Europea.EFE

tracking