SEGRE

BARÒMETRE BALANÇ

L’SMI apuja costos al 21% de petites i mitjanes firmes

El 58% de les pimes catalanes diuen que no els ha afectat la pujada || Un altre 5% afirma que destrueix ocupació, segons Pimec

Fotografia aèria d’un dels polígons industrials de la ciutat de Lleida.

Fotografia aèria d’un dels polígons industrials de la ciutat de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 58% de les petites i mitjanes empreses catalanes considera que la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) implementada a començaments del 2019 no ha tingut impacte sobre aquestes. Per la seua part, un 21% estima que ha suposat un increment de costos empresarials.

Entre els afectats es troba el sector fructícola lleidatà, que calcula que la pujada de l’SMI es tradueix en un increment del cost salarial dels temporers que treballen a les centrals i cullen fruita a les finques d’uns 15 milions d’euros, com va publicar SEGRE.

Les pimes presenten bons resultats en la primera part de l’any i no anticipen grans canvis

Només un 5,0% apunta que ha suposat destrucció d’ocupació i un 1% una reducció de la precarietat o pobresa laboral. Així consta en el Baròmetre Pimec presentat ahir per aquesta patronal de petites i mitjanes empreses a través d’enquestes a empreses, de les quals un 6% corresponen a firmes de Ponent.

De les respostes es desprèn que un 52,3% de les pimes catalanes consideren “més positiu” el ritme de vendes en el que va d’any respecte al 2018.

Les empreses catalanes valoren com a “més eficient” la marxa de l’economia catalana que l’estatal, encara que preveuen no experimentar grans canvis durant els propers mesos quant a vendes, plantilles i inversions.

De cara a finals d’any anticipen una moderació lleugera en el dinamisme de les economies catalanes i espanyoles, esperant uns valors del 2,78 per sobre dels 5 en el primer cas, i de 2,53 en el segon, uns índexs inferiors als actuals.

Entre els problemes més importants es troben els elevats costos laborals, la debilitat del mercat intern, els baixos preus de venda i la falta d’oferta de treballadors especialistes, sumat a un fort absentisme que comporta “una sèrie de dificultats en la gestió del personal”.

tracking