SEGRE

MACROECONOMIA COMPTES PÚBLICS

El Fons de Liquiditat Autonòmic costa 474 milions en interessos

Catalunya haurà de pagar-los enguany, i vencen 6.713 milions || Aragonès, disposat a comparèixer al Parlament per les retallades a petició de comuns i CUP

Pere Aragonès, en la intervenció al ple del Parlament del 25 de juliol passat.

Pere Aragonès, en la intervenció al ple del Parlament del 25 de juliol passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya ha d’afrontar aquest any el venciment de 6.716 milions d’euros que havia sol·licitat al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i, a més, n’ha d’afegir 473,8 més en concepte d’interessos, segons Naciódigital. Apunta a més que en aquests moments tres de cada quatre euros de deute de la Generalitat i les seues empreses públiques estan en mans de l’Estat. En concret, es tracta de 58.986 milions sobre un total de 79.218 a data de juny. La devolució d’aquesta quantitat està prevista per al 2029, període total en què els interessos hauran ascendit a 1.600 milions.

Per altra banda, el vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, es va mostrar ahir disposat a comparèixer al Parlament per explicar la retallada de la despesa del sector públic que va ordenar dijous.

Fonts dels comuns van explicar divendres a Europa Press que tenien la intenció de registrar la petició de compareixença a la Diputació Permanent de la Cambra catalana, cosa que va fer ahir en una sol·licitud conjunta amb la CUP. La Diputació Permanent és l’òrgan que substitueix el Parlament entre els períodes de sessions, per la qual cosa el vicepresident hauria de comparèixer-hi abans del 16 d’agost, ja que l’òrgan és operatiu fins al 15.

El president del Parlament és l’encarregat de convocar la Diputació permanent i ho fa a iniciativa pròpia o bé a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels seus membres, a l’haver-ho sol·licitat els comuns i la CUP haurà de reunir-se per abordar la sol·licitud de compareixença.

Aquestes fonts dels comuns defensen que Catalunya estaria en una situació pressupostària millor si s’haguessin aprovat els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) que havien pactat PSOE i Unides Podem, i que ERC i JxCat van rebutjar, i van exigir a Aragonès “deixar de retallar amb agosticitat i traïdoria i treballar en una proposta valenta”.

En un comunicat, la CUP va explicar ahir que demanen que Aragonès doni explicacions “sobre la retallada pressupostària del 6% en tots els departaments de la Generalitat i les seues possibles afectacions”.

tracking