SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

La pensió mitjana dels assalariats de les comarques de Lleida ja supera els mil euros

Voreja els 1.022 € i en el cas dels jubilats s’atansa als 1.200 || Ha crescut un 25,78% l’última dècada però les prestacions de la gent gran segueixen a la cua a Catalunya i lluny de la mitjana espanyola

Imatge d'arxiu d'un grup de pensionistes en un parc.

Imatge d'arxiu d'un grup de pensionistes en un parc.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pensionistes del règim general ja cobren de mitjana a la província més de mil euros al mes. Així es desprèn del balanç de la Seguretat Social corresponent al juliol. En concret, les 58.393 pensions lligades al Règim General assoleixen una mitjana a Lleida de 1.021,78 euros, una xifra que s’ha incrementat en 209,46 euros l’última dècada (+25,78%). Si l’anàlisi es fa en el cas de pensions de jubilació, la prestació mitjana se situa en 1.119,18 euros, amb la qual cosa ha millorat en 249,49 euros l’última dècada. Les nòmines en cas de viudetat segueixen lluny d’arribar al mileurisme i es queden en 703,35.

Aquestes xifres són mitjanes i de fet es mantenen grans diferències entre les pensions noves, les de les persones que acaben d’entrar al sistema, i les més antigues, que corresponen als que tenen més edat. Així ho demostra el fet que les pensions que es donen de baixa a Espanya, de tots els règims, tot just arriben als 886 euros, mentre les noves que entren al sistema s’atansen als 1.082.

Existeixen grans diferències entre les pensions més antigues i les noves que entren al sistema

Malgrat la clara millora de les pensions dels assalariats en l’última dècada a Ponent, continuen sent molt lluny de la mitjana catalana i fins i tot de l’Estat. La pensió del règim general a Catalunya és pràcticament 120 euros mensuals superior a la de Ponent, i si parlem del conjunt d’Espanya, la diferència és de gairebé 70 euros.

La disparitat en aquest cas s’explica pels nivells salarials, clarament inferiors a Lleida als de la mitjana catalana o espanyola, com demostren altres informes, com els elaborats per l’Agència Tributària.

Les últimes dades en aquest cas es refereixen a l’any 2017 i mentre que el salari mitjà a les comarques lleidatanes se situa en 17.958 euros anuals, arriba a 21.698 a Catalunya i a 20.956 en el cas de l’Estat.

Malgrat tot, la pensió mitjana de Lleida, comptant tots els règims que existeixen inclòs el d’autònoms, se situa encara lluny del mileurisme. El mes de juliol passat va ser de 817,70 euros, després de créixer en 167,17 durant aquesta última dècada (+25,23 per cent).

Pel que fa a tipus de prestacions, les diferències són molt importants. Així doncs, mentre que un jubilat cobra de mitjana 989,33 euros, en el cas de viudes i vuidos, la nòmina es limita a 614,98 euros.

Els autònoms cobren 370 euros menys al mes a Ponent La pensió mitjana dels 36.421 autònoms és 370 euros inferior a la dels assalariats a la província de Lleida, al limitar-se a 651,51 euros, segons dades oficials de la Seguretat Social referides al mes de juliol. En el cas de la jubilació, un assalariat de la província percep de mitjana 1.199,18 euros enfront dels 726,73 dels emprenedors. La diferència és la dispar cotització. Segons dades de l’associació d’autònoms ATA, el 86 per cent d’aquests treballadors cotitza per la base mínima, raó que explica després les baixes pensions. Molts asseguren que els seus negocis no rendeixen prou com per aportar més.

tracking