SEGRE

EUROPA IRREGULARITATS

Espanya, al capdavant en els fraus de fons de la UE

L’oficina antifrau europea registra gairebé 11.000 casos al camp entre el 2014 i el 2018 || Un 22 per cent del total a la Unió

Imatge de l’Oficina contra el Frau de la UE a Brussel·les.

Imatge de l’Oficina contra el Frau de la UE a Brussel·les.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya és el país de la Unió Europea en què es detecta un nombre més elevat d’“irregularitats” en l’ús de fons europeus de cohesió i agraris, segons l’últim informe publicat per l’Oficina de Lluita Europea contra el Frau de la UE (OLAF).

L’estat espanyol va registrar entre l’any 2014 i el 2018 gairebé 11.000 casos d’anomalies fraudulentes relacionades amb el finançament europeu, que representen el 22 per cent del total dels identificats al bloc comunitari. Aquesta xifra contrasta significativament amb el nombre d’irregularitats detectades a la resta de països de la Unió Europea. Per exemple, el segon estat on més casos s’han registrat, Polònia, en té la meitat que Espanya (5.103). Tanmateix, l’impacte financer d’aquestes irregularitats a l’Estat és mitjà-baix en relació amb la quantitat de fons europeus rebuts, d’un 3% aproximadament.

Segons l’OLAF, l’elevat nombre de casos a Espanya mostra que es fan més controls

L’OLAF també va detectar 1.614 irregularitats a Espanya en l’àrea de recursos propis tradicionals del bloc com són els drets de duana o els drets agrícoles i de cotització del sucre. En aquest apartat, Alemanya va ser l’estat membre amb més irregularitats (9.279), seguit del Regne Unit (4.624), els Països Baixos (2.331) i França (1.733).

Fonts de l’oficina antifrau van indicar que l’elevat nombre de casos a Espanya no implica que aquesta tingui més problemes, sinó que és una mostra que es realitzen més controls que en altres països de la UE.

Respecte a aquestes investigacions, que ha portat a terme durant aquests últims cinc anys l’OLAF, aquesta només va tancar set expedients dels oberts a Espanya, molts menys que les més de cinquanta investigacions tancades en països com Hongria o Romania per l’ús fraudulent de fons europeus de cohesió i agricultura.

L’oficina anticorrupció va recuperar el 2018 un total de 371 milions d’euros del pressupost comunitari gràcies a 167 investigacions.

tracking